
Casa de cultură din Jimbolia a găzduit astăzi, 20 februarie, o nouă ediție a „Worschtkoschtprob”, o tradițională degustare de cârnați bănățeni. Cele mai multe ediții au avut loc la Timișoara, dar câteva au avut loc și în alte localități, Jimbolia fiind a unsprezecea dintre acestea. Vechea localitate Hatzfeld a fost aleasă la dorința primarului Darius Postelnicu, căci puținii urmași ai coloniștilor germani din secolul al XVIII-lea și nu numai sunt păstrători ai tradițiilor acestora, iar șvabii care au trăit aici au marcat profund viața culturală, medicală și economică a localității.
Gazdă a evenimentului a fost Siegfried Thiel, redactor-șef al săptămânalului „Banater Zeitung”, iar printre invitații de seamă s-au numărat Paul Jürgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, care a ținut să remarce că bucătăria bănățeană a ajuns cunoscută dincolo de granițele regiunii, Reghina Lochner, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, prezentă la toate evenimentele comunității germane, Johann Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat și Ignatz Fischer, fost deportat în URSS în 1945, când clădirea în care astăzi a avut loc evenimentul, ridicată de fermierii jimbolieni, devenise închisoare pentru 700 de localnici care aveau să fie siliți să-și părăsească gospodăriile. Numeroși cititori ai ziarului dar nu numai, au fost prezenți la festinul gastronomic care a reunit în jur de 400 de participanți.
Concurenții au prezentat 32 de mostre de cârnați de casă, pregătiți în gospodăriile lor, care au fost savurate de juriu și de toți cei prezenți, alături de alte gustări oferite de gospodinele don Jimbolia, și s-au bucurat de programul de muzică și dansuri șvăbești cu formațiile Edelweiss Deta, Hatzfelder Pipatsche și Banater Tanzvolksgruppe. Walter Leisch, un măcelar din Jimbolia, a pregătit pentru oaspeți o specialitate gastronomică locală numită „greusi”, în care ingredientele sunt zeama în care au fier prospăturile, arpacaș sau grâu, condimente și usturoi și, uneori, sângele care se scurge la tăierea porcului.
În premieră, ziariștii prezenți au oferit un premiu, cele mai multe voturi fiind întrunite de concurentul Tomi Heinrich. Juriul a acordat trei premii constând în diplome și aparate electrocasnice. Locul întâi a fost adjudecat de Heinrick Thernes din Sânandrei, Osvald Zachari din Jimbolia a obținut premiul al doilea iar Mihail Cristian Drăgan din Timișoara a câștigat cel de-al treilea premiu. Toți cârnații, garantați de casă, care au fost oferiți spre degustare, au fost delicioși, pregătiți din zeamă de la o fiertură de carne, usturoi, piper, boia de ardei dulce și… neapărat carne, afumați la lemn de salcâm, dar cantitățile și felul în care sunt preparați sunt ținute în mare secret de măcelari.





