
Odată cu venirea primăverii, Banatul e pregătit pentru primele evenimente de cultură gastronomică locală, alături de o serie de îndeletniciri legate de viața de zi cu zi a sătenilor, oferind vizitatorilor o primire caldă în atmosfera gospodăriilor de la țară. Rostul lor este acela de a face cât mai cunoscut patrimoniul rural și de a crește atractivitatea satelor, turismul gastronomic fiind în prezent din ce în ce mai căutat și apreciat.
Prima ofertă este intitulată „Brunch cu ciorbă de leurdă la Denta” și va avea loc sâmbătă, 5 aprilie. Fermierii locali găzduiți de Ovidiu Marcovici vor pregăti feluri de mâncare de post și nu numai. Ciorbă de leurdă, mâncare de urzici și desert cu prăjituri de casă sunt câteva dintre promisiunile evenimentului care începe la ora 11:00 oferind totodată celor prezenți ocazia să ducă și acasă produse tradiționale locale de la târgul de producători amenajat în cadrul brunch-ului. Înscrierile se pot face la numărul de telefon 0722 639 437, unde se pot obține și mai multe informații.
„Brunch cu bițigla pe dolmă” va avea loc în 10 mai, în localitatea arădeană Secusigiu, în curtea casei „De la Măicuța”, unde vizitatorii vor fi așteptați cu jintiță de oaie și cornuri cu mac și chimen, urmate de plimbări în Lunca Mureșului, unde se vor putea culege flori de soc, plimbări cu „bițigla” pe dolmă, sau se pot asculta povești în liniștea din curtea casei Danielei Fălcușan, gazda evenimentului. Înscrieri și detalii AICI.
La casa Ferch din Deta se organizează în 24 mai „Brunch și plimbări cu mașini de epocă” oferind vizitatorilor tururi ghidate cu mașini istorice pentru a afla poveștile orașului, dar și prilejul de a sta întinși pe o pătură, pe iarba din grădină, și de a gusta Rindsroulade pregătită de gazdele Margit și Roman Renner. Înscrierile se fac la numărul de telefon 0727 013 332, unde se pot afla și alte detalii.
Curtea este comuna care va găzdui, în 14 iunie, „Brunch și teatru la Trandafiri de Curtea”, cu trupa teatrului Basca, prezentă cu spectacolul intitulat „(Dez)rădăcinare”, care pledează pentru păstrarea legăturilor cu locurile natale, de multe ori uitate. Gazdele Vasilica și Ciprian Grecu vor pregăti un brunch cu produse locale, din care nu va lipsi dulceața de trandafiri. Înscrierile se fac la numărul de telefon 0723 124 952.




