Masă rotundă despre grupurile „111” și „Sigma”, la Muzeul de Artă din...

Masă rotundă despre grupurile „111” și „Sigma”, la Muzeul de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI


Muzeul Național de Artă Timișoara organizează împreună cu Universitatea de Vest și galeria Jecza o masă rotundă dedicată valorificării creației artiștilor din grupurile „111” și „Sigma”, dar și expoziției „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981)”, deschisă la muzeu în luna decembrie, care va avea loc sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 12:00, în sala barocă.

Prezentarea în fața publicului a activității prolifice a celor două grupuri experimentale, recunoscute național și internațional, va aduce în discuție creația de pionierat a acestora, punând în dezbatere un fragment din istoria artei recente a Timișoarei, analizat în detaliu, din perspective diferite, de critici și istorici de artă, de arhitecți și de curatori. Printre vorbitori se numără directorul muzeului, Filip Petcu, Magda Cârneci, redactor șef al revistei „Arta”, Cristian Velescu și Iosif Kiraly, profesori universitari la UNArte din București, Horea Avram, președinte AICA-România, arhitecții Radu Radoslav și Vlad Gaivoronschi, precum și directorul artistic Art Encounters, Diana Marincu. Totodată, la eveniment va fi prezentă  o parte a artiștilor protagoniști – Constantin Flondor, Doru Tulcan, Ion Gaita și matematicianul Lucian Codreanu, iar discuțiile vor fi moderate de curatorii expoziției, Ileana Pintilie și Andreea Palade Flondor, cadre didactice la UVT.

Inaugurată la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, expoziția „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1965-1981)” a adus în fața publicului lucrări semnificative din colecția muzeului timișorean, dar și lucrări mai puțin cunoscute ale artiștilor ce au constituit grupul „111” – Ștefan Bertalan, Roman Cotoșman și Constantin Flondor – și, ulterior, grupul „Sigma”, alcătuit din Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Ion Gaita, Rusu Elisei și matematicianul Lucian Codreanu. Reunite sub un concept curatorial nou, expoziția pune în lumină originalitatea celor două grupuri timișorene, dedicate cercetării vizuale și experimentului artistic, dominate de un puternic caracter interdisciplinar și intermedial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.