
Obezitatea este o boală cronică, complexă, definită prin țesut adipos excesiv, cu consecințe grave asupra sănătății. Cauzele obezității includ un stil de viață sedentar, alimentație dezechilibrată, consumul excesiv de produse ultraprocesate, prezența unor factori genetici, dar și influența factorilor psihosociali.
La nivel mondial, 1 din 8 persoane suferă de obezitate. În România, aproximativ 30% din populație suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. De asemenea, România ocupă primul loc în Europa la numărul de cazuri care se confruntă cu această boală.
Obezitatea crește riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2, afecțiuni cardiovasculare, sindrom de apnee în somn, crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer și se asociază cu afecțiuni osoase, probleme de reproducere, afecțiuni endocrinologice.
Nu puține sunt afecțiunile oncologice care au legătură cu obezitatea. În cazul a 13 tipuri de cancere, obezitatea se numără printre factorii de risc.
Tratamentul obezității este pe termen lung și presupune colaborarea între diferite specialități medicale pentru evaluarea detaliată și complexă a pacientului, un regim igieno-dietetic, efort fizic, tratamente medicamentoase, chirurgie bariatrică. Vorbim despre un tratament personalizat, realizat de o echipă multidisciplinară, care poate duce la scăderea în greutate și, implicit, la îmbunătățirea calității vieții pacientului.
Atât în Ambulatoriul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, cât și în Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timișoara, funcționează un Cabinet de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice. La Spitalul CF, pacienții vor fi consultați de medic primar Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, dr. Cristina Ilie, iar la Spitalul „Victor Babeș”, de medic primar Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, dr. Irina Goga. Consultațiile sunt gratuite, pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.