Agitație mare, în această perioadă, în rândul părinților din Timișoara. Asta pentru că, luni dimineața, la ora 08.00, s-a dat startul înscrierilor în clasa pregătitoare. La fel ca în anii precedenți, este “bătaie” mare pe unele dintre cele mai cotate școli din Timișoara, iar părinții pot apela în continuare la șmecheria vizei de flotant pentru a-și înscrie micuții la unitățile de învățământ preferate.
La Colegiul Național Bănățean, mai mulți părinți au venit încă de la primele ore ale dimineții pentru a-și înscrie copilul în clasa 0. Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean, ne-a declarat că Inspectoratul Școlar Timiș a aprobat 75 de locuri, în trei clase cu predare în limba română, plus 25 de locuri într-o clasă cu predare în limba germană.
“Și anul trecut am cerut patru clase și am ajuns să avem șapte. Clasele cu predare în limba română sunt cu circumscripție școlară, iar cea cu predare în limba germană este fără. Toți copiii care vor fi înscriși în această clasă vor da un test de limba germană. Acest test este binevenit, mai ales că toate orele sunt predate în limba germană”, a precizat Sorin Ionescu.
Printre școlile din județul Timiș fără circumscripție școlară se numără și Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara, amendat anul trecut pentru discriminare, după ce a impus o serie de criterii de departajare controversate la înscrierea în clasa 0. De data aceasta, reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș anunță că nu au mai avizat criteriile specifice propuse de unitatea de învățământ pentru cele trei clase pregătitoare solicitate.
“De data aceasta, ISJ Timiș nu a mai avizat criteriile propuse de Liceul Pedagogic. Sunt șase criterii: să aibă frați/surori în unitatea de învățământ, dacă există unul dintre copii cu grad de handicap sau orfanii de unul sau ambii părinți. Practic, sunt criteriile preluate din criteriile generale ale metodologiei. Un alt criteriu este legat de locul de muncă al părinților sau al bunicilor, care trebuie să se afle în proximitatea școlii și cu Google Maps, la pas să nu depășească până într-un kilometru și defalcat între 0 și 500 de metri și între 500 de metri și un kilometru. Un alt criteriu este să fi fost într-una din grădinițele unde Liceul Pedagogic are eleve care se duc și fac practică acolo. Liceul Pedagogic să-și asume aceste criterii. Noi am fost hotărâți la început să le dăm circumscripție școlară, am cedat într-un fel bazându-ne pe faptul că facem un rău venind foarte mulți acolo și ajungem din nou să nu avem locuri unde să ne desfășurăm activitatea.
Mi s-a părut corect să spunem da la aceste criterii, dar nu le mai avizăm. Noi n-o să mai majorăm planul de școlarizare pentru Liceul Pedagogic”, ne-a spus Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, sunt propuse în județul nostru pentru anul școlar următor 268 de clase pregătitoare, în care pot fi înscriși 5.902 de prichindei. Cererile de înscriere în clasa zero pot fi completate de părinți online sau la secretariatele școlilor la care doresc să-și dea copilul, între 27 februarie – 16 martie, perioadă în care are loc prima etapă de înscrieri.
La fel ca anul trecut, vor fi înscriși cu prioritate elevii care aparțin circumscripției școlare. Ulterior, locurile rămase libere vor putea fi ocupate pe baza unor criterii specifice de elevi care nu aparțin de circumscripția școlară.
În clasa pregătitoare, vor fi înscriși obligatoriu toți copiii care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2017, inclusiv. La cererea părinților, pot merge la școală și copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie, cu condiția ca aceștia să treacă de un test de evaluare psihosomatică. Listele cu rezultatele se vor afișa pe 22 și 23 martie. Părinții din județul Timiș găsesc mai multe informații despre înscrierile în clasa pregătitoare AICI!