Ziua în care la Timișoara s-a aprins scânteia Revoluției. Cum s-au desfășurat...

Ziua în care la Timișoara s-a aprins scânteia Revoluției. Cum s-au desfășurat evenimentele în 15 decembrie 1989

0
DISTRIBUIȚI

Timișorenii adunați în Piața Maria în decembrie 1989 Sursa foto: sorinbogdan.roÎn urmă cu 28 de ani, la mijlocul unui decembrie trist, Timișoara a fost orașul în care nemulțumirile adunate ani la rând ale locuitorilor au explodat, pornind tăvălugul unor revolte nemaiîntâlnite în anii regimului comunist, care au dus la răsturnarea regimului ceaușist, cel care impusese populației privațiuni nemaiîntâlnite în istoria țării.

Românii ajunseseră lipsiți de lucruri elementare necesare traiului zilnic, mâncarea se procura cu mari sacrificii, căldura, lumina, apa caldă sau benzina deveniseră un adevărat lux. În toate țările comuniste se inițiaseră reforme democratice care au dus la prăbușirea regimurilor totalitare, numai în România, dictatura părea de neclintit. Câțiva vechi activiști care doreau o reformă a regimului comunist sprijiniți de o aripă a securității, au luat atitudine publică împotriva politicii duse de dictatorul Nicolae Ceaușescu, înaintea celui de-al XIV-lea congres al partidului comunist care a avut loc în 20-24 noiembrie 1989, un grup de studenți a demonstrat în București dar a fost rapid împrăștiat iar speranțele celor care vedeau în lucrările congresului șansa de a-l înlătura pe dictator au fost și ele spulberate. Disperarea care a cuprins populația a devenit și mai mare.


Proteste împotriva regimului au avut loc și după un meci al României cu Danemarca, chiar în zilele congresului muncitorii de la UMT au încercat să iasă în stradă și în 15 decembrie, o tentativă de revoltă la Iași a fost suprimată de forțele represive ale statului comunist.

În aceeași zi însă, la Timișoara se constituise deja un mic nucleu de nemulțumiți, concentrat la biserica reformată de la Piața Maria. Mai mulți credincioși reformați începuseră să se adune acolo după ce aflaseră că pastorul lor, Tökés László, urma să fie evacuat din locuința pe care o deținea în casa parohială. Episcopul reformat din Oradea decisese să-l trimită la Mineu, în județul Sălaj, la Timișoara fusese numit un alt pastor, dar cum Tökés refuza să părăsească locuința, a fost dat în judecată și urma să fie pusă în aplicare o sentință definitivă, irevocabilă și executorie. Pastorul s-a baricadat în biserică, a apelat la credincioșii reformați pentru a-l sprijini și a lansat apeluri peste hotare în care se plângea că e persecutat de miliție și securitate.

Vestea despre protestul de la Maria s-a răspândit repede și alți timișoreni, care aveau motivele lor de nemulțumire, au început să se alăture protestatarilor reformați. Cum securiștii în civil care erau prezenți n-au intervenit, timișorenii au prins curaj și au început să se adune în număr tot mai mare în vecinătatea casei din care pastorul trebuia evacuat, convinși că e un nou abuz al regimului. Totul se petrecea în tăcere, dar a doua zi, când tot mai mulți oameni au ieșit în stradă, nemulțumirile mocnite, adunate de multă vreme, au izbucnit cu violență și tot cu violență au ripostat și forțele represive. Era începutul unor zile sângeroase, care s-au sfârșit cu înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.