ANALIZĂ Eșecul proiectului de suflet. Susținută frenetic de primarul Nicolae Robu, ACS...

ANALIZĂ Eșecul proiectului de suflet. Susținută frenetic de primarul Nicolae Robu, ACS Poli a ajuns în pragul colapsului după ultima retrogradare

1
DISTRIBUIȚI
Foto: Virgil Simonescu

Văzută mai degrabă ca ”jucăria preferată” a lui Nicolae Robu, decât o echipă dorită de timișoreni, ACS Poli a ajuns un exemplu de ”așa nu”. Alimentat la început cu milioane de euro de la bugetul local, inclusiv pe fondul presiunii primarului, proiectul fotbalistic al autorităților a intrat în derivă după ce Curtea de Conturi a spus ”stop!”. În urma deciziilor dezastruoase și a ultimei retrogradări, cea de-a treia în doar șase ani de activitate, clubul pare ținut în viață doar de ambiția patronului ei neoficial.

În anul 2012, după dispariția ”EuroPoli”, doleanțele suporterilor din vechea galerie au fost ignorate de atunci noul primar al urbei. Un mod de lucru care l-a consacrat în domenii mai importante. Ultrașii nu voiau un nou ”caz Bragadiru”, fie el și din propriul județ, ci un restart curat. Nicolae Robu și-a dorit o echipă cu care să se mândrească rapid, aproape de elită, iar mijloacele au contat mai puțin. Nou promovata AC Recaș a fost vopsită în Noua ”Poli” – ”Cea Mai Poli Dintre Toate Poli”, iar echipa antrenată de Valentin Velcea a primit un buget amețitor pentru nivelul eșalonului secund. Aproape 1,4 milioane de euro au venit doar de la Consiliul Local Timișoara. Deși doar câteva sute de spectatori au participat la sărbătoarea promovării aceste detalii nu l-au încurcat pe primar. Accederea în elită a încurajat solicitarea unei sume superioare de la avuția locală. În același timp edilul începuse să ceară ajutor oamenilor de afaceri. Fără prea mult succes. Bugetul a căpătat totuși proporții împreună cu sprijinul CJ Timiș, nu și performanțele. Sub conducerea colegului de la UPT, Florențiu Staicu, ACS Poli a picat examenul Ligii I și cunoștea primele scandaluri. De notorietate au devenit certurile primarului cu consilierul local Bogdan Herzog și nu numai. Cei care se opuneau în plen suplimentărilor constante a cotizației către noua echipă nu scăpau fără a fi jigniți. ”Poli va merge mai departe și va promova în Liga I, cu tot boicotul pe care acest frustrat numit Herzog, colaborator la Vocea Rusiei și fan al lui Vladimir Putin și al Rusiei actuale agresoare, și consilierii PSD îl fac în mod sistematic”, a izbucnit Nicolae Robu.

ACS Poli a revenit rapid în prima ligă, tot pe baze financiare asigurate de CLT și CJT. Dar nici această bucurie nu a fost una de lungă durată. În vara lui 2015 a venit vestea cruntă de la Curtea de Conturi: finanțarea clubului de către autorități a fost declarată nelegală. Aceeași decizie afectând formațiile de baschet, rugby și handbal. Cu banii cheltuiți practic dinainte prin aducerea unor foste vedete ale căror salarii săreau media de 5.500 de euro, ACS Poli a primit un adevărat șoc. Prejudiciul total a fost stabilit la 23.474.800 lei, sumă din care circa 18 milioane au reprezentat doar aportul Consiliului Local Timișoara. Alte 7 milioane de lei votate penrtu anul 2015 nu au mai ajuns în conturile clubului de fotbal. Banii din drepturile TV au fost astfel consumați pe datoriile adunate. Altădată un sprijin, pe vremea când Titu Bojin mai participa la luarea deciziilor majore, CJ Timiș și-a întors spatele către ACS.

”Patron” la bine, nevinovat la greu

Blocajul instituit l-a înfuriat pe primarul Timișoarei, care nu a întârziat să atace decizia Curții de Conturi și chiar să amenințe o auditoare cu o plângere penală. Ulterior, Primăria a pierdut în instanță procesul de anulare a raportului CC. Deși a fost cel mai insistent susținător al finanțării echipei în ședințele CL, Nicolae Robu și-a declinat responsabilitatea. ”Ca primar, în niciun caz nu am greșit, nefăcând altceva decât să pun în practică cu bună-credință, cu corectitudine și NUMAI ȘI NUMAI ÎN INTERES PUBLIC hotărâri de consiliu local girate de legalitate de o mulțime de juriști”, avea să spună edilul.

Cu alte ocazii însă Nicolae Robu nu și-a ascuns rolul de ”patron” al clubului.


Cele mai importante știri legate de ACS Poli au fost anunțate pe pagina sa personală de Facebook sau prin anunțuri live la TV. ”Metoda Gigi Becali” s-a văzut și când a decis să-l dea afară pe antrenorul Petre Grigoraș printr-un simplu sms. Și a fost confirmată decisiv după plecarea președintelui Sorin Drăgoi. ”Eu încă nu mi-am stabilit opțiunea și, câtă vreme peste 90% din finanțare este obținută prin demersurile mele, sper că este clar pentru oricine că viitorul președinte nu va fi desemnat la colț de stradă sau în vreo redacție de ziar”, a tunat Robu.

De-a lungul timpului au avut loc și discuții de preluare a echipei, de către oameni de afaceri controversați. Robu a pus în cele din urmă piciorul în prag, neacceptând cedarea ”copilului” în mâini nesigure. Contribuțiile sponsorilor și partenerilor au fost insignifiante în bugetul total al clubului, asta deși s-a folosit inclusiv Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș (CCIAT) pentru atragerea oamenilor de afaceri. Aceștia s-au trezit în toamna lui 2016 cu un e-mail patetic, ignorat de majoritatea covărșitoare.

O singură minune

Nici jucătorii care s-au săturat să evolueze pe promisiuni încă din ediția 2015-16, nu au scăpat ”nepătați”. Iar numele ”noii Poli” a ajuns cunoscut și la forul international după plângerile fotbaliștilor străini. Miracolul nu a venit din teren, ci din birouri. După ce campionatul începuse deja ACS Poli a rămas în elită pe locul falimentarei Rapid. A primit însă și o penalizare monstruoasă: -14 puncte, una care s-a produs și prin incompetența conducerii. În următoarea ediție, cu Ionuț Popa la timonă, clubul a reușit, culmea, și cele mai notabile performanțe. Pe lângă salvarea prin intermediul barajului cu UTA, ACS Poli a jucat în semifinalele Cupei României și în finala Cupei Ligii.

Blocați de alt CC

Sezonul 2017-18 trebuia să reprezinte un nou început pentru ACS Poli. Conducerea nu a învățat nimic din episodul cu Curtea de Conturi, angajându-se la plăți cu (ne)siguranța noii Legi a sportului. Vehement când consilierii nu au mai riscat votarea a 5 milioane de lei pentru echipa dragă, Nicolae Robu a fost ”liniștit” de răspunsul primit de această data de la Consiliul Concurenței. Instituție care a informat sec că finanțarea clubului de Liga I de către CLT ar intra la capitolul ajutor de stat. ”Nu vreau să planeze asupra mea un pericol ca într-o bună zi numele meu să fie asociat cu cuvântul prejudiciu pentru nimic în lume și dacă lucrurile sunt clare, evident că eu nu o să mă expun niciodată să ajung în astfel de posturi”, a conchis edilul. Între timp ANAF a ”păsuit” clubul în privința datoriilor care s-au tot adunat către bugetul de stat. La un moment dat acestea se cifrau la peste 2 milioane de euro. Lunar, inclusiv anul viitor, clubul trebuie să achite Fiscului câte 55.000 de euro pentru a nu avea activitatea blocată.

Dezastru anticipat

În acest context rezultatele lui ACS Poli în ediția 2017-18 au avut de suferit după un grafic asemănător celui din urmă cu doi ani. Mai mult, s-a consemnat un record negativ de 16 meciuri la rând fără victorie. Rămasă și fără câțiva jucători importanți echipa a capotat în final, ce-i drept, împinsă în groapă și de arbitrul Sebastian Colțescu. ”Fluierașul” a acordat un penalty inexistent Voluntariului în ultima etapă, în duelul acesteia cu Juventus. Ilfovenii au obținut locul de baraj și ACS Poli a picat direct în B. Spre exasperarea bănățenilor, FC Voluntari e una dintre echipele care beneficiază fără probleme de sprijin de la bugetul local. ”Suntem în aceeași țară, și noi și Voluntarii și alții. E normal să fim tratați altfel?”, a tot repetat Nicolae Robu.

Tot primarul a anunțat continuarea proiectului, cu sprijin privat, fanii echipei pot fi astfel sceptici în privința viitorului. Deocamdată au fost anunțate sponsorizări optimiste, cu o doză de mister. ACS Poli, cu datorii urgente cifrate la circa 350.000 de euro acum, ar urma să întâlnească din toamnă concitadinele ASU Politehnica și FC Ripensia, care în 2012 își începeau planurile din Liga a V-a, respectiv a VI-a. Cele două au cheltuit împreună în sezonul de B tocmai încheiat cam o treime din bugetul pe care-l avea clubul autorităților când se afla în acest eșalon.

Evoluția lui ACS Poli de la sezon la sezon:

Sezonul 2012-13 – promovare în Liga I

Sezonul 2013-14 – retrogradare în Liga a II-a

Sezonul 2014-15 – promovare în Liga I

Sezonul 2015-16 – retrogradare în Liga a II-a*

Sezonul 2016-17 – s-a menținut în Liga I prin baraj

Sezonul 2017-18 – retrogradare în Liga a II-a

*echipa a rămas în Liga I deoarece Rapid București a intrat în faliment

1 COMENTARIU

  1. De ce colaps vorbiti?Ieri ati spus parerea lui Birlica ce de sponsori o sa vina la Acs.Si o sa vina ca doar au nevoie de privilegii de la primarie,si ca sa le obtina ilegal,rapid,contracte cu primaria o sa dea bani.Ca doar nu ii intereseaza cei trei sute de mancatori de seminte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.