Timişul şi Banatul, magnet pentru investiţii străine. Peste cinci miliarde de euro...

Timişul şi Banatul, magnet pentru investiţii străine. Peste cinci miliarde de euro au fost aduşi de firmele străine în zonă

0
DISTRIBUIȚI

Zona de vest a României rămâne atractivă pentru investiţiile străine, chiar dacă aici sunt probleme mari cu forţa de muncă existentă. Între 2008 şi 2016, stocul de investiţii străine directe în cele patru judeţe din regiunea de vest s-a dublat.

Datele au fost făcute publice în cadrul unei dezbateri referitoare la economia regiunii, focalizată pe industria automotive, organizată de PwC România. Astfel, stocul de investiţii străine directe a ajuns, între 2008 şi 2016, la 5,6 miliarde de euro, mare parte fiind concentrată în sectorul automotive, 3,5 miliarde de euro aparţinând Timişului, urmat de județul Arad, cu 1 miliard de euro.

Investiţiile străine au dus la majorarea susținută a PIB-ului regiunii de vest cu aproape 27%, între 2008 și 2018, precum și la niveluri salariale mai ridicate.


Salariul mediu net în județul Timiș, în 2017, a ajuns la 2.562 de lei, fiind cu 25% peste media națională de 2.061 lei. De asemenea, în timp ce populația României s-a redus cu aproximativ 5% în ultimii 10 ani, iar resursele de muncă cu 9%, populația județului Timiș a crescut cu 4%, de la 720.000 de persoane la aproximativ 750.000, numărul de angajați crescând în același ritm, în vreme ce numărul șomerilor, la nivelul întregii regiuni, a scăzut cu 45%, în același interval.

Cele două judeţe mai puţin de succes din punct de vedere economic oferă momentan salarii mai mici pentru angajaţi. Asta poate fi o oportunitate pentru investitori şi ar putea atrage noi investiţii. Este nevoie însă de dezvoltarea infrastructurii de transport, spun consultanţii PwC România, pentru ca producţia realizată să ajungă în timp util la beneficiarii din Uniunea Europeană.

Județul Timiș se situează pe locul 4 la nivel național în privința cererii de forță de muncă, în vreme ce județul Arad este pe ultimul loc la nivel național în privința ofertei de forță de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.