Senator USR: Dezastru în Parcul Naţional Cheile Nerei, sub „înaltul patronaj” al...

Senator USR: Dezastru în Parcul Naţional Cheile Nerei, sub „înaltul patronaj” al Romsilva FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Senatorul USR Mihai Goţiu a publicat mai multe fotografii din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, care ar fi distrus cu buldozerele şi drujbele, în apropierea pădurilor virgine incluse în UNESCO. Senatorul acuză Romsilva pentru dezastru.

Senatorul USR Mihai Goţiu acuză Romsilva şi, implicit, Ministerul Mediului, pentru dezastrul din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. El a publicat o serie de fotografii în care drumurile şi copacii sunt distruse.

„Imaginile şi filmările primite în această săptămână din PN Cheile Nerei – Beuşniţa sunt teribile. Drumuri desfundate, copaci dezrădăcinaţi sau făcuţi franjuri, habitate distruse, <poieni> deschise peste noapte în mijlocul pădurii, în Valea Seleştiuţa şi Valea Beiu Sec, într-o zonă clasată ca sit de importanţă comunitară şi sit de protecţie avifaunistică, dar şi zonă tampon pentru protecţia sitului UNESCO «Păduri primare de fag din Carpaţi»! Copacii au fost traşi pe jos într-o perioadă cu precipitaţii, drumul «de scos apropiat» a dislocat solul şi rocile calcaroase, iar bolovanii şi materialul provenit din excavare (cel mai probabil ilegală), au fost împinse spre vale, afectând şi valea/ habitatul de travertin, au fost tăiaţi arborii de pe traseul drumului (cu diametre variabile), iar rădăcinile au fost scoase din pământ şi astfel nu pot fi identificate cioatele”, a scris senatorul pe Facebook.

Mihai Goţiu acuză că „dezastrul” se întâmplă sub „înaltul patronaj” al Romsilva, care administrează Parcul, şi sub „oblăduirea” ministrului Mediului, Costel Alexe, „care se laudă pe la televiziuni şi pe Facebook cum protejează el pădurile seculare şi parcurile naţionale, dar care se plimbă doar în zonele în care <e fain>”.

Senatorul atrage atenţia că au trecut trei luni de când s-a împlinit termenul asumat public de ministru că va ajunge în parcurile naţionale din Caraş-Severin. El i-a solicitat zilele trecute o anchetă a Corpului de control în zonă şi a sesizat, oficial, Garda Forestieră Timişoara.

Potrivit Romsilva, lucrările silvice sunt legale.

„Lucrările silvice din U.P. I Valea Bei, u.a. 45B de pe raza Ocolului Silvic Sasca Montană din cadrul Direcţiei Silvice Caraş-Severin sunt legale şi în conformitate cu amenajamentul silvic şi în concordanţă cu planul de management al Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, fiind constituit actul de punere în valoare având numărul SUMAL 1513887. Agentul economic care efectuează exploatarea forestieră deţine autorizaţia de exploatare 1517976/17.09.2019. Lucrările au loc în zona de conservare durabilă a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, unde lucrările sunt permise în conformitate cu articolul 22 alin.(8) lit. J) din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Zona respectivă se află la 1,5 kilometri de pădurile din componenta UNESCO şi la 1 kilometru de zona de protecţie integrală a Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa”, se arată în comunicatul transmis de Romsilva către Mediafax.

Romsilva ttransmite că în urma verificărilor în teren a fost modificat traseul iniţial al drumului de scos apropiat, pe o variantă ocolitoare, pe terasamentul unei foste căi ferate forestiere, acum dezafectată, tocmai pentru a nu fi afectat habitatul de travertin.

„Garda Naţională de Mediu, în urma unui control efectuat în teren în 3 iunie 2020, a constatat că habitatul de travertin nu a fost afectat.


În urma unui control comun al Ocolului Silvic Sasca Montană şi Gărzii Forestiere au fost identificate o serie de deficienţe, între care realizarea unui drum secundar de scos care nu respecta prevederile autorizaţiei de exploatare, fapt pentru care se vor aplica sancţiunile legale”, au mai spus reprezentanții Romsilva.

Sursa foto: Facebook / Mihai Goțiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.