INTERVIU Judit Kutasi: Muzica este o undă de energie care se transmite...

INTERVIU Judit Kutasi: Muzica este o undă de energie care se transmite în fiecare celulă a corpului când o asculți

0
DISTRIBUIȚI

În ultimii ani, timișoreanca Judit Kutasi a ajuns să fie admirată de iubitorii de operă din întreaga lume, printre locurile unde a avut ocazia să cânte numărându-se orașe ca Milano, Londra, Budapesta, Paris, Londra, Hanovra, Hamburg sau Barcelona. Mezzosoprana Judit Kutasi s-a născut la Timișoara unde a început studiul muzicii de la 11 ani cu pian și violoncel și a absolvit Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”. Este licențiată a secției canto clasic a Universității din Oradea (2009) și absolventă a studiilor universitare de master a Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca (2011). De-a lungul ultimilor ani artista a cântat în întreaga lume, iar în sezonul 2023/2024, are parte de câteva debuturi majore. În luna octombrie a anului 2023 a susținut primele spectacole în Statele Unite la Opera din San Francisco, iar în luna februarie a acestui an va debuta la The Metropolitan Opera din New York, în rolul Preziosilla din noua producție La forza del destino sub bagheta lui Met Yannick Nézet-Séguin. Recent, artista născută în Timișoara a câștigat premiul artistic liric al anului 2023 în cadrul Galei Premiilor MUSICRIT – ediția a II-a, care s-a desfășurat la Ateneul Român din București. În cele ce urmează am realizat un interviu cu Judith Kutasi.

De unde vine pasiunea ta pentru muzică? Ai moștenit pe cineva din familie? Care au fost primele evenimente la care ai apărut în fața publicului?

De când am început să studiez pianul, muzica a devenit un alt mod prin care mă exprimam și mă regăseam sufletește și energetic. Pasiunea pentru muzică a fost tot timpul în mine, doar că a crescut an după an cum studiam și mi-am dat seama ca nu pot trăi fara ea. În familie nu am avut pe nimeni care să studieze muzica la nivel profesional dar am moștenit dragostea pentru muzică și talentul crud din ambele părți al familiei. Primele evenimente au început deja de la 3 ani când recitam poezii și jucam în mici scenete de teatru de sărbători la biserica din sat. Profesional am apărut în fața publicului când eram deja la liceul de muzică.

Cum vezi tu nivelul culturii muzicale în general în țara noastră și din Timișoara? S-a schimbat ceva în ultimii ani, mergem în general „spre bine“, sau nu?

Viața muzicală din Timișoara și din România în general s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și sunt foarte fericită că se fac spectacole și concerte superbe și că publicul este doritor să vină la teatru și filarmonică. Este un semn bun.

Care sunt primele discuri pe care le-ai ascultat și cum te-au influențat acestea în cariera ta?

Primul disc pe care l-am ascultat a fost Samson și Dalila cu Shirley Verrett, m-a marcat vocea, talentul și măiestria ei. Apoi am ascultat Adriana Lecouvreur cu Elena Obrastzova, Aida cu Cossotto și multe altele. Ascultând aceste voci de aur ale operei m-au făcut tot timpul să îmi doresc să muncesc și mai mult și să fiu și mai exigentă cu mine însămi.

Care e diferența dintre scena muzicală profesionistă din Vest și cea din România ?

Diferența cred că este de cultură și mentalitate, dar dorința de a sluji muzica și arta este peste tot.

Ai avut ocazia să cânți în diverse țări. Cât de mult te-au ajutat aceste experiențe în clădirea unei cariere de succes? Ce lucruri ai învățat din aceste evenimente? Care au fost momentele mai puțin plăcute pe care le-ai experimentat?

Fiecare ieșire pe scenă e o experiență în plus din care învăț tot timpul ceva nou. Nu contează in ce țară este. Bineînțeles sa cânți într-un teatru ca si Teatro alla Scala e o presiune in plus, dar până la urmă munca si pregătirea mea personală este la fel pentru oricare scena a lumii pe care pășesc. Ca în orice job sunt părți frumoase si părți mai puțin plăcute, dar asta nu m-a împiedicat niciodată să îmi împărtășesc muzica si sufletul publicului iubitor.

Care a fost concertul care te-a marcat cel mai tare în cariera ta și de ce?

Spectacolul care m-a marcat cel mai tare a fost deschiderea de stagiune de la Teatro alla Scala, dacă ai noroc măcar o dată in viață si cariera de cântăreț să poți să faci parte din așa un spectacol este într-adevăr ceva care te va emoționa pe viață.


De ce? Pentru mai multe motive, este una dintre cele mai importante seri pentru teatru și Italia, este evenimentul anului la care participă toată elita Italiei incluzând presedintele (vă dați seama ce securitate e, tot cartierul din jurul teatrului este închis și înconjurat de poliție, dacă nu ești pe lista lor nu intri în teatru) și mai apoi este transmis în direct pe tv și radio în sute de țări. Așteptările sunt mari și trebuie să prestezi ca și artist un spectacol impecabil.

Cât timp acorzi repetițiilor? Ai vreun „ritual“ înainte de concert?

Repetiții sunt de multe feluri: studiul meu individual, cu pianistul, cu dirijorul, apoi repetițiile de regie și la final cele cu orchestra. Sunt multe ore de muncă pe care le fac cu drag și din pasiune pentru muzică. Înainte de un concert sau spectacol îmi place să am un moment de liniște pentru mine să pot să îmi fac vocalizele și să mă uit pe partitură înainte de fiecare spectacol nu contează dacă l-am cântat de 100 de ori.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată în cariera muzicală?

După multă munca vine și rasplata. Munca va fi recunoscută și apreciată tot timpul.

În primăvara acestui an urmează să cânți la Opera Metropolitană din New York. Cum te simți când ai ocazia să urci pe scene celebre din întreaga lume?

Mă simt onorata și privilegiată sa pot păși pe aceiași scenă pe care sute de cântăreți au făcut istorie în acest teatru legendar.

Cum arată o zi tipică din viața ta ?

Ador să mă trezesc lângă fiul meu și să iau micul dejun cu el, e partea preferată a zilei, apoi merg la repeții în operă , un prânz scurt și înapoi la repetiții până seara. Mai sunt zile când avem și proba de costum sau repetiție muzicală cu dirijorul, asta depinde cât de aproape suntem de ziua primului spectacol.

Ai avut vreodată emoții înaintea unei apariții importante pe scenă?

Tot timpul sunt emoții dar sunt emoții constructive și pozitive. Este aceea emoție de nerăbdare să ies pe scenă să cânt.

Ce părere ai de muzica „cultă“ și muzica „pop“? Există muzică „pentru elite“ și „pentru mase“?

Muzica în general este o undă de energie care se transmite în fiecare celulă a corpului când o asculți. Orice gen de muzică poate să emoționeze, nu contează dacă e “cultă” sau “pop”. Nu înțeleg de ce se crede despre muzica “cultă”că nu e accesibilă “pentru mase”? Un bilet la operă începe de la 20€ , un bilet la un concert de muzică pop la care am fost recent a început de la 90€ , deci nu cred că nu e accesibilă muzica “cultă” ..cred că e vorba de preferințele fiecărui individ în parte și de prejudecățile societății în general despre muzica “cultă” .

Asculți și muzică de factură pop – rock ?
Ascult orice fel de tip de muzică care mă inspiră pe moment. Poate să fie clasică,pop,jazz,rock,gospel, r&b etc. Chiar zilele trecute am ascultat Nickelback în drum spre repetiție .

Ai primit recent premiul Musicrit pentru artistul liric al anului 2023. Cum ai primit această veste și care sunt planurile tale de viitor ?

Am fost onorată și surprinsă în același timp, mă bucur că munca îmi este recunoscută și în țara natală. Sunt foarte fericită de noile proiecte de viitor pe care le voi împărtăși la timpul potrivit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.