Un film clasic al cinematografiei românești, proiectat la Timișoara

Un film clasic al cinematografiei românești, proiectat la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cinemateca itinerantă aduce duminică, 7 aprilie, de la ora 17:30, la cinematograful Victoria, o capodoperă a cinematografiei românești, un film pe care 40 de critici l-au clasat pe primul loc într-o ierarhie de zece filme considerate a fi cele mai bune ecranizări românești din toate timpurile.

Este vorba de filmul „Reconstituirea”, regizat de Lucian Pintilie în 1968, care a avut premiera în 1970. Filmul urmărește povestea lui Ripu și Vuică, muncitori și elevi la seral într-un orășel de provincie, care, într-o seară de sîmbătă s-au îmbătat după ce au luat bacalaureatul, și, cu toate că erau prieteni, s-au luat la bătaie și au dărâmat un chioșc.


Sub acuzația de huliganism și distrugere de bunuri, poliția și procuratura au considerat nimerit să refacă întâmplarea în mod fidel și să o filmeze,  în scop educativ, pentru a scoate în eviență efectele distructive ale alcoolului, dar reconstituirea faptelor s-a soldat tragic, cu moartea unuia dintre cei doi tineri. Din distribuția de excepție au făcut parte mari artiști români, în frunte cu George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ileana Popovici sau Ernest Maftei. Filmul a fost considerat provocator și a fost interzis la scurt timp după lansare, revenind pe ecrane abia în 1990, dar a reușit ca în anul lansării să fie prezentat la festivalul de la Cannes, unde a fost bine primit.

Biletele se pot procura de pe cinemavictoria-tm.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.