Prorocul evreu Ilie, menționat în Vechiul Testament și considerat un protopărinte al monahismului creștin, care e sărbătorit în 20 iulie, este socotit un mare apărător al dreptei credințe și luptător împotriva idolatriei.
Este singurul proroc venerat de cele trei mari religii ale lumii: iudaismul, islamismul și creștinismul. Născut în neamul preoțesc al lui Aaron cu mult înaintea venirii Mântuitorului, a primit, la naștere, un mare dar de la Dumnezeu, fiind înconjurat cu foc de îngeri, și ales să-i certe pe cei care se închinau zeului păgân Baal.
Prigonit de conducători în lupta sa pentru dreapta credință, a închis cerul trei ani și șase luni, o secetă groaznică s-a abătut asupra pământului iar oamenii și animalele mureau de foame.
După ce Dumnezeul lui Ilie s-a dovedit a fi cel adevărat, o ploaie binecuvântată s-a revărsat peste pământ. Ziua sărbătoririi Sfântului Ilie e adesea însoțită de fulgere, tunete și ploi torențiale, el fiind singurul om căruia i s-a dat puterea de a închide și deschide cerurile. Sf. Proroc Ilie nu a trecut la cele veșnice ca restul muritorilor, ci a fost ridicat la cer într-un car de foc tras de cai, sub privirile lui Elisei, ucenicul său, pe care și-l alesese ca urmaș, și s-a arătat pe muntele Tabor, în ziua Schimbării la Față a lui Iisus.
Sfântul Ilie este considerat atât patronul apicultorilor, ziua în care se adună mierea de albine, cât și ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.
Si maemota invelea ciocolata…