Artă de consum: cum a fost realizată lucrarea din bețișoare de înghețată

Artă de consum: cum a fost realizată lucrarea din bețișoare de înghețată

0
DISTRIBUIȚI

 betisoare

De mai bine de trei săptămâni, artistul David Bertizzolo se află într-o rezidenţă artistică la Timişoara pentru a realiza un proiect mai puţin obişnuit, intitulat „Closer”, care a prins contur la întreprinderea Carpat Sticks şi al cărui vernisaj a avut loc aseară, la sediul firmei. Artistul a avut posibilitatea de a materializa acest proiect cu sprijinul companiei şi al Institutului Francez, care i-au oferit şansa de a lucra în afara atelierului său şi de a realiza o operă de artă prin inventivitate, cu ajutorul materiei prime folosite de angajaţii unei fabrici. Din beţişoarele de lemn pentru înghețată, David Bertizzolo a creat o sculptură care a fost expusă în incinta acesteia şi unde va poate fi admirată de angajaţii care au fost martori ai transformării obiectului muncii lor într-o lucrare artistică. „Proiectul este axat în jurul noţiunii de teritoriu ca şi spaţiu încarnat. «Closer» investighează valoarea noţiunii de colectiv, de partajare şi de apropiere.


Este o reţea simbolică identitară, urma unei treceri, a unui loc de viaţă, amprenta oamenilor al căror sentiment al apartenenţei este legat de o percepţie comună a spaţiului şi a timpului”, sunt gândurile care l-au îndemnat pe David Bertizzolo să conceapă această lucrare.

Ea este gândită ca o machetă cu mai multe plăci asamblate pe verticală care, prin beţişoarele de lemn folosite, va simboliza locul din care provine materia primă, iar prin sentimentul unei mari densităţi pe care o degajă va sugera şi dorinţa întreprinderii de a realiza cât mai mult cu cât mai puţin. „Mi-am dorit să creez o anamorfoză pentru a simboliza imaterialitatea legăturii sociale şi a traiului laolaltă. Masa reprezentată de machetă este simbol al terestrului şi al locului de viaţă, ea este spaţiul. Monolitul evanescent este făcut dintr-o multitudine de individualităţi diferite care protejează pământul. Acest proiect pune în opoziţie, dar şi uneşte timpul şi spaţiul, căci teritoriul este de fapt rezultatul unei alchimii între oameni şi spaţiul lor de viaţă, între istorie şi prezent. Compania este percepută ca un ansamblu de individualităţi dar există în acelaşi timp coeziunea între oameni, dorinţa de a trăi împreună” explică artistul sensul lucrării sale.

De formaţie arhitect, David Bertizzolo a fost inspirat în proiectul său de dimensiunea industrială a acestuia, prin utilizarea aceluiaşi element – beţişorul pentru îngheţată – în număr nelimitat şi mecanic, cu o precizie, rigoare tehnică şi atenţie acordată spaţiilor şi volumelor, specifice meseriei sale. Scufundat în lumea industrială, artistul a lucrat în văzul tuturor, apropiindu-se de angajaţii întreprinderii mai ales prin elementul care îi uneşte – beţişoarele de lemn. Cele mai bune soluţii de prezentare a proiectului au fost căutate împreună cu angajaţii de la departamentul de cercetare, care s-au implicat în realizarea acestei lucrări, realizată din 33.000 de beţişoare, 1.500 metri de fir de nylon, şapte litri de lipici  şi 26 de zile şi nopţi de lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.