Evaziune fiscală: 7,2 milioane de dolari transferați din Africa, neînregistrați în declarații

Evaziune fiscală: 7,2 milioane de dolari transferați din Africa, neînregistrați în declarații

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii și procurorii au făcut 13 percheziții în București, Sibiu și Mureș la persoane fizice și sediile unor firme într-un dosar de evaziune fiscală și spălarea banilor. Conform procurorilor, 7,2 milioane de dolari au transferați din Africa, dar nu au fost înregistrați în declarații.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, investigațiile vizează activități infracționale desfășurate în perioada 2022 – 2024, constând în constituirea mai multor circuite financiare bazate pe folosirea conturilor bancare deținute de mai multe persoane juridice, coordonate de două persoane fizice, în scopul transferului de sume de bani care ar putea proveni din comiterea de infracțiuni de evaziune fiscală.

Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că o firmă controlată de cele două persoane ar fi încasat sume importante de bani, aproximativ 7.200.000 de dolari americani, de la societăţi comerciale din Africa, transferuri care nu s-ar regăsi în declarațiile fiscale depuse la organul fiscal, deși sumele transferate din străinătate ar face referire la plata de facturi emise de această societate comercială.

Ulterior, sumele încasate ar fi fost transferate către o societate din Marea Britanie, deținută și controlată de una dintre persoanele implicate, fiind direcționate sume de bani și în conturile deținute de cealaltă persoană.


De asemenea, o parte importantă a fondurilor ar fi fost retrasă în numerar, fără să fi avut vreo justificare.

Surse citate de „Gândul” arată că aceste percheziții ar fi făcute la firmele lui Horațiu Potra și la fratele acestuia. Ancheta vine după ce CEC Bank a decis închiderea a 15 conturi bancare care fuseseră deschise pe numele a trei firme ale lui Horațiu Potra, invocând, printre altele, „riscuri legale, de fraudă, de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, operaționale, de conformitate, reputaționale sau de încălcare a regimurilor sancționatorii naționale sau impuse de Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite, SUA sau Marea Britanie”.

Conform sursei citate, Horațiu Potra nu a reușit să obțină anularea deciziei CEC Bank în ce privește blocarea, respectiv închiderea conturilor firmelor sale, precum și a celor personale deschise la această unitate bancară. Hotărârea este definitivă și a fost pronunțată de instanța din Alba Iulia, miercuri, 29 ianuarie 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.