Povestea Sfinților Împărați Constantin și Elena, credincioșii care au convertit Imperiul Roman...

Povestea Sfinților Împărați Constantin și Elena, credincioșii care au convertit Imperiul Roman la creștinism

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="wp-block-image">

Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei care au descoperit Crucea atât pe cer cât și în pământ, fiind reprezentați în iconografie cu crucea așezată între ei, sunt sărbătoriți în data de 21 mai, ziua în care Constantin cel Mare a trecut la cele veșnice, după ce, în aceeași lună din ultimul său an de viață, 337, primise botezul de la episcopul Eusebiu de Nicomedia, devenind primul împărat roman creștin. Istoricii bisericii povestesc că în anul 312, înaintea unei lupte cu rivalul său la tron Maxentius, a văzut pe cer o cruce luminoasă cu inscripția „in hoc signo vinces” (cu acest semn vei învinge) iar în noaptea care a urmat, i s-a arătat în vis Iisus Hristos, cerându-i să pună semnul crucii pe steagurile de luptă, pentru a fi protejat și pentru a obține biruința în luptă. Un an mai târziu, prin Edictul din Milan, creștinismul a fost recunoscut ca religie oficială, a fost oprită prigoana împotriva creștinilor, iar biserica creștină a dobândit numeroase drepturi și ajutoare. Tot el a sprijinit și organizarea primului Conciliu ecumenic, la Niceea, în anul 325, unde s-au pus bazele canonice și dogmatice ale creștinismului.

Prin pelerinajul făcut la Locurile Sfinte din Ierusalim pentru descoperirea Sfintei Cruci, mama sa, împărăteasa Elena este considerată a fi primul pelerin creștin în Țara Sfântă și un exemplu care a arătat importanța căutării și venerării locurilor și obiectelor sfinte din viața lui Iisus Hristos și din Viețile Sfinților. Prin aflarea Sfintei Cruci în urma săpăturilor făcute pe dealul Golgotei și înălțarea ei la Ierusalim de către episcopul Macarie, Sfânta Elena ne-a oferit un simbol concret al biruinței lui Hristos asupra păcatului și asupra morții, iar prin ctitorirea bisericilor la Locurile Sfinte ea a pus bazele unei tradiții de pelerinaj care continuă până astăzi. Ea a fost, totodată, un exemplu de evlavie, prin ajutorul pe care l-a dat multor săraci.

În 30 aprilie, Sfintele Moaște întregi ale Împărătesei Elena, aduse de la Veneția,  au poposit pentru câteva ore la Catedrala Patriarhală, unde se află părticele din moaștele Sfinților Împărați, iar între 30 aprilie și 8 mai, au fost duse în pelerinaj la mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, aflată în Episcopia Alexandriei și Teleormanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.