
Aproape toată țara este miercuri sub avertizare Cod galben de caniculă. Și pentru joi, meteorologii au emis avertizări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă.
Valul de căldură se va manifesta miercuri în majoritatea zonelor țării. Va fi caniculă și disconfort termic ridicat în Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea continentală și în cea mai mare parte a Transilvaniei, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 38 de grade, iar cele minime între 17 și 24 de grade, caracterizând o noapte tropicală în sudul și vestul țării.
Avertizarea este valabilă de miercuri până koi la ora 10.00.
Pentru joi, meteorologii au meis avertizări Cod portocaliu și Cod galben de caniculă.
Sub avertizare Cod portocaliu vor fi județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov și Capitala.
Avertizarea, valabilă de joi până vineri la ora 10:00, anunță caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 38…40 de grade, iar cele minime se vor situa între 20 și 24 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Tot de joi până vineri la ora 10:00, este în vigoare o avertizare Cod galben. În Crișana, sud-vestul și sudul Transilvaniei, nordul și nord-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei, valul de căldură va continua să se manifeste, va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35 și 37 de grade, iar cele minime în general între 17 și 20 de grade.
Pentru a preveni efectele negative ale temperaturilor ridicate, ISU Timiș a transmis o serie de recomandări esențiale pentru siguranța cetățenilor:
- Evitați expunerea prelungită la soare, în special în intervalul orar 11:00 – 18:00.
- Reduceți efortul fizic intens și evitați aglomerațiile.
- Purtați îmbrăcăminte ușoară, de culori deschise, și pălării de soare pentru a vă proteja.
- Hidratați-vă corespunzător prin consumul frecvent de apă. Evitați băuturile alcoolice, care pot contribui la deshidratare.
- Consumați fructe și legume proaspete, bogate în apă și vitamine.
- Limitați deplasările la orele de vârf ale căldurii. Dacă este absolut necesar să ieșiți, alegeți rutele umbrite și faceți pauze regulate.
De asemenea, este important să mențineți legătura cu persoanele vulnerabile la căldură, cum ar fi vârstnicii, copiii mici și persoanele cu afecțiuni cronice, pentru a vă asigura că sunt în siguranță și primesc sprijinul necesar.
La apariția oricărui semn de înrăutățire a stării de sănătate din cauza căldurii, contactați imediat medicul de familie. În caz de urgență majoră, nu ezitați să apelați numărul unic 112.
Pentru informații suplimentare despre avertizările meteorologice, puteți consulta site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie: https://www.meteoromania.ro/avertizari/.
Pentru a vă pregăti mai bine pentru diverse situații de urgență, accesați platforma https://fiipregatit.ro și descărcați aplicația mobilă DSU.