Premierul Bolojan a anunțat măsurile fiscale. Cota generală de TVA crește la...

Premierul Bolojan a anunțat măsurile fiscale. Cota generală de TVA crește la 21%, accizele la alcool, combustibil și tutun cresc cu 10%

0
DISTRIBUIȚI

Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri creșterea TVA. Taxa va avea două valori, de 21% și de 11%. Anunțul a fost făcut miercuri în cadrul unei conferințe de presă.

„Vom reașeza TVA la două cote. (…) Cele două cote la care propunem reașezarea sunt de 11% și de 21%”, a declarat Ilie Bolojan.

Premierul a mai dezvăluit care sunt produsele și servicile care vor avea cotă redusă.

„La cota redusă vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice de apa și canalizare, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. (…) Toate celelalte componente vor fi la cota de 21%”, a explicat Bolojan.

O situație specială este în cazul HORECA. „Propunem ca și industria HORECA să rămână la acest nivel (…) În luna octombrie se va face o analiză… dacă încasările nu vor crește atunci și aceasta industrie are șanse mari ca de la sfârșitul anului să intre la cota ridicată”, a precizat Ilie Bolojan.

Noile măsuri sunt supuse analizei publice și ar putea fi asumate de Guvern săptămâna viitoare.

„Din 100 de lei încasați din impozite, am cheltuit 132. Riscăm categoria junk”

România a cheltuit 132 de lei din 100 încasați din taxe și impozite, declară premierul Ilie Bolojan.

Premierul Ilie Bolojan a avertizat că România se află într-o situație financiară critică, cu un deficit bugetar de 9,4% din PIB în 2024, cel mai mare din ultimii 30 de ani.

„Vă rog să vă aduceți aminte, pentru că, neluând măsuri atunci la timp, guvernele de atunci au fost nevoite să crească TVA-ul de la 19 la 24% și să genereze o tăiere a salariilor din sectorul public de 25%. Suntem într-o situație nu foarte diferită, dar suntem în ceasul al 10-lea, al 11-lea, și nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem total cu spatele la zid. Trebuie să le explicăm oamenilor cât de gravă este situația. Din 100 de lei care au fost încasați din taxele și impozitele de la cetățenii României, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus, pe care evident că i-a împrumutat. Vă rog să vă gândiți dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le câștigă, cât ar putea rezista. Și extrapolați această situație la nivelul unei țări și înțelegeți în ce situație este România. Nu mai putem continua în felul acesta”, spune, miercuri, premierul, într-o conferință de presă.

Dacă autoritățile nu ar face nimic, ar fi câteva consecințe care ar însemna intrarea în incapacitate de plată a statului român.

„Ar însemna că creditorii noștri, cei care ne împrumută în prezent și de care avem nevoie și în viitor, pentru că nu putem funcționa altfel, nu ne-ar mai împrumuta și deci nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile. Accesul la fondurile europene sunt condiționate de reforma fiscală, nu am mai avea acces la fondurile europene. Vă rog să vă gândiți că nu am putea continua jumătate din investițiile pe care astăzi avem în curs. La marile autostrăzi, la liniile de cale ferată, în fiecare localitate din România. Ceea ce ar însemna că practi am intrat într-un risc în care am fi degradați încă o dată, am intrat în așa zisa categorie de junk, ceea ce ar însemna că țara noastră nu mai este recomandată investițiilor și foarte puține investiții străine ar mai veni într-o astfel de țară”, a adăugat Bolojan.

„România trebuie să evite greșelile Greciei prin creșterile de venituri”

România propune un pachet fiscal echilibrat care să reducă deficitul prin combinarea reducerii cheltuielilor și creșterii veniturilor, pentru a evita o revenire economică dureroasă precum cea a Greciei, a declarat Ilie Bolojan la Guvern.

Ilie Bolojan a avertizat, miercuri, că România trebuie să învețe din greșelile Greciei, care încă nu și-a revenit economic complet după criza începută în 2009, și să nu urmeze același drum dificil.

„România este și astăzi într-o situație mai bună decât Grecia și nu trebuie să repetăm greșelile pe care le-au făcut alte țări pentru că revenirea ar fi foarte dureroasă”, a afirmat el.

În acest context, Bolojan a anunțat propunerea unui pachet fiscal care urmărește reducerea deficitului și apropierea graduală a cheltuielilor de veniturile statului.

El a subliniat că ajustarea nu poate fi realizată doar prin reducerea cheltuielilor, deoarece acestea nu pot fi diminuate brusc, iar veniturile fiscale sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Bolojan a explicat că România se confruntă cu o evaziune fiscală importantă și fraudarea fondurilor publice, ceea ce reduce încasările la buget.

Această situație afectează încrederea cetățenilor, care adesea nu plătesc taxe pentru că nu sunt convinși că banii sunt cheltuiți corect.

„Ajustarea va fi un mix de reduceri de cheltuieli și creșteri de venituri”, a precizat oficialul, adăugând că salariile din sectorul public sunt mai mari decât ceea ce se poate permite acum în România, iar nivelul taxelor, cum ar fi TVA-ul și impozitele pe dividende sau proprietate, este printre cele mai scăzute din Europa.

Pentru a implementa aceste măsuri, guvernul intenționează să adopte trei pachete în această vară, care vor conține reduceri de cheltuieli, creșteri de venituri și prioritizări în investiții.

Scopul este să recâștige încrederea atât a cetățenilor, cât și a piețelor financiare, pentru a asigura finanțarea investițiilor și stabilitatea economică a țării.

Bolojan a subliniat importanța acestei încrederi pentru funcționarea normală a statului și atragerea de fonduri europene.

„Este o urgență să recâștigăm încrederea în România, atât din partea cetățenilor, cât și a piețelor internaționale,” a concluzionat el.

Creșteri de accize pentru alcool, combustibil și țigări

Premierul Ilie Bolojan a prezentat noile măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar, printre care creșterea accizelor la alcool, țigări și combustibil.

În vederea situației economice cu care se confruntă statul român, prim-ministrul Ilie Bolojan a anunțat o serie de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar „O măsură de creștere a veniturilor este cea de creștere a accizelor.


E o creștere de bază de 10% care se propune pentru băuturile alcoolice, pentru combustibil și țigări”.

Despre accizele la combustibil, Bolojan a adăugat „La combustibil, la motorină, va funcționa o schemă de restituire parțială a acestei creșteri către companiile care asigură transportul în România, în așa fel încât acest șoc să fie parțial atenuat”.

Pensiile și salariile rămân plafonate și anul viitor

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că pensiile și salariile din sectorul public vor fi plafonate anul viitor. Măsura este temporară și vine după creșterile mari din 2024, pe care, spune premierul, bugetul statului nu le mai poate susține.

Premierul Ilie Bolojan a declarat că, în 2026, nu vor avea loc noi majorări de pensii sau salarii în sectorul public. Măsura este una temporară și face parte dintr-un pachet de control al cheltuielilor bugetare.

„A fost o majorare foarte mare în 2024, de peste 20% în cazul salariilor și de peste 30% în cazul pensiilor. Nu o mai putem suporta ca nivel de indexare”, a spus Bolojan.

El a precizat că plafonarea se va aplica doar anul viitor și este necesară pentru a stabiliza finanțele publice.

Taxe suplimentare pentru bănci și jocuri de noroc

Premierul Ilie Bolojan anunță că băncile din România vor fi taxate suplimentar pe profit, motivând că acestea au „unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europa”.

„De asemenea, vom taxa suplimentar profiturile băncilor. Băncile din România au unul dintre cele mai bune randamente ale capitalurilor din această parte de Europă și consider că pot contribui cu sume mai mari la veniturile bugetului de stat”, a spus Bolojan.

De asemenea, premierul anunță și o taxare majorată pentru jocurile de noroc: „De asemenea, vom supra-taxa toate câștigurile din jocurile de noroc, în așa fel încât să încasăm cu cel puțin 30% mai mult din această categorie de venituri”.

Toate celelalte măsuri anunțate anterior de premier ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august.

Premierul Bolojan anunță extinderea bazei de contribuabili în sănătate

Premierul Ilie Bolojan a anunțat măsuri pentru extinderea bazei de contributori la sistemul public de sănătate, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. Creșterea va viza pensiile mai mari de 3.000 de lei.

„Un element important este este creșterea numărului de contributori la Casa Națională de Sănătate. Avem puțin peste 6 milioane de contributori și avem peste 16 milioane de beneficiari. Și, practic, nu avem cum, cu aceste dezechilibru totale, să asigurăm salarizare bună în sănătate, condiții foarte bune pentru pacienți, investiții importante”, a anunțat Ilie Bolojan.

Măsurile anunțate de Bolojan sunt „aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate la pensiile mari de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem numărul de contribuabili de la puțin peste 6 milioane la peste 8 milioane de contribuabili și măcar jumătate, nu o treime din beneficiari, să contribuie la acest lucru. Ca să fac un calcul simplu pentru o pensie, înseamnă că la o pensie de 4.000 de lei se va plăti 10% pe diferența dintre 4.000 și 3.000. Deci 10% pe 1000, adică 100 de lei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.