
Autoritățile au declanșat o anchetă în urma suspiciunii de toxiinfecție alimentară de la tabăra din Vârtop. Zeci de persoane, majoritatea copii, au avut simptome, și multe dintre acesta au ajuns la spital. Incidentul s-a produs în noaptea de marți spre miercuri.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că inspectorii au intervenit de urgență în cazul suspiciunii de toxiinfecție alimentară de la Vârtop.
În noaptea de marți spre miercuri, Planul Roșu de intervenție a fost activat în stațiunea turistică Vârtop, după ce 57 de persoane, majoritatea copii aflați într-o tabără, au prezentat simptome specifice toxiinfecției alimentare.
La fața locului au intervenit echipaje ale ISU Crișana, Serviciului de Ambulanță Județean și SMURD, reușind evaluarea medicală și transportul în siguranță al pacienților la Spitalul Județean din Oradea. În total, 21 de persoane au fost internate la Secția de Boli Infecțioase, fiind stabilizate și monitorizate.
ANSVSA anunță că a fost declanșată o anchetă epidemiologică comună, desfășurată de DSP Bihor și DSVSA Bihor, pentru identificarea cauzei toxiinfecției.
Inspectorii sanitari veterinari au efectuat controale amănunțite privind „igiena, trasabilitatea produselor alimentare, condițiile de depozitare și documentația unității”. De asemenea, au fost prelevate probe și verificate condițiile de respectare a normelor sanitar-veterinare, în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA.
Grupurile de turiști sunt din Timișoara și București.
UPDATE O amendă de 22.000 de lei au aplicat miercuri inspectorii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în urma controlului făcut la tabăra din Vîrtop de unde mai mulți copii au ajuns la spital cu suspiciuni de toxiinfecție alimentară.
În urma verificărilor făcute de inspectorii ANSVSA, au fost găsite spații și ustensile în stare necorespunzătoare de igienă și întreținere, lipsa documentelor de proveniență și trasabilitate a materiilor prime, lipsa documentelor care să ateste starea de sănătate a personalului, iar contraprobele alimentare au fost păstrate doar 24 de ore.
Inspectorii au dat o amendă de 22.000 de lei.
Totodată, au fost reținute 78 de kg de carne, produse din carne și pește, direcționate către neutralizare într-o unitate specializată.
Totodată, a fost propusă emiterea unei Ordonanțe de suspendare a activității, începând de miercuri.
ANSVSA precizează că au fost recoltate probe din meniul servit luni și din toate produsele alimentare utilizate. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
ANPC a anunțat miercuri că blocul alimentar al taberei din stațiunea Vârtop-Bihor, de unde mai mulți copii au fost duși la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, a fost închis temporar de inspectori.
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut un control la Hotel Cristalin din Arieșeni unde au fost cazați și au mâncat cei 59 de copii și nouă adulți.
„Menționăm că simptomele de posibilă toxiinfecție alimentară s-au manifestat doar la grupul de București. 16 copii și 2 adulți au fost internați în noaptea de 8 iulie spre 9 iulie, iar în dimineața zilei de 9 iulie, după sosirea echipelor de control, au fost trimiși la spitalul din Oradea încă 10 copii și un adult. Preventiv, deși aceștia nu prezentau simptome, ISU i-a transportat la unitatea medicală din Oradea”, transmite ANPC într-un comunicat.