
Conacul cărășean Zăgujeni găzduiește în data de 16 noiembrie întâlnirea intitulată „Banatul montan, ținutul gastronomiei locale”, prin care dorește să contribuie la promovarea patrimoniului culinar bănățean și la dezvoltarea punctelor gastronomice locale.
Evenimentul va reuni specialiști, antreprenori și reprezentanți ai organizațiilor care sprijină turismul rural și gastronomic, doresc să încurajeze micii producători locali și să promoveze gastronomia tradițională, pentru a contribui la dezvoltarea economică locală și la promovarea culturală a zonei. Participanții vor evidenția importanța gastronomiei ca parte a păstrării tradițiilor și a punctelor gastronomice locale pentru a face cunoscută bucătăria bănățeană, întâlnirea fiind legată de faptul că Banatul dorește să devină Regiune Gastronomică Europeană în 2028, prilej pentru turiștii români și străini de a vizita regiunea.
Conacul Zăgujeni, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea și aflat pe lista monumentelor istorice, a fost restaurat de un localnic care organizează aici festivalul „Zestrea – Festival de arte și bucurii”, ajuns anul acesta la a doua ediție, și care, prin expoziții, tabere cu tematică artistică și istorică, ateliere, târguri, concerte și un festival culinar, dorește să păstreze vii tradițiile din Banatul montan.











