Americanul JT Donaldson, despre ţelul său legat de cultura muzicală mondială GALERIE...

Americanul JT Donaldson, despre ţelul său legat de cultura muzicală mondială GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

donaldson (20) [1024x768]

Amatorii de sound-uri electronice au avut parte de un eveniment deosebit azi – noapte, în cadrul unei petreceri pusă la cale de SOULed Out, care l-a readus în oraşul nostru pe DJ-ul şi producătorul american JT Donaldson. Setul americanului, desfăşurat în D’arc The Bar a atras un public numeros care a savurat pe deplin aromele de house, disco, hip-hop, jazz, funk şi soul ale petrecerii, la care au mai mixat Newgotti şi Angel. „Sunt pentru a treia oară în Timişoara, am mai fost şi la Bucureşti în România şi mixez de 21 de ani, de la vârsta de 15 ani. Înainte de a veni aici nu ştiam mai nimic despre România, dar mai mulţi prieteni mi-au povestit despre faptul că petrecerile din România sunt foarte interesante. Chiar şi prietenul meu Derrick Carter a confirmat asta. Deci ştiu doar lucruri bune. Aici, în Europa e mai frumos, lumea iubeşte rădăcinile muzicii house. În America zilelor noastre, copii sunt mai pasionaţi de EDM (Electronic Dance Music). Când eram eu tânăr, era altceva, am avut altceva. În Europa lumea e mai deschisă. De exemplu, chiar şi artiştii de jazz americani au devenit populari doar după ce au cântat în Europa“, ne-a declarat JT Donaldson.

Artistul care are parte de o sumedenie de producţii proprii şi a remixat pentru nume celebre ca Mark Farina, este originar din Dallas, iar spiritul neliniştit şi nomad l-a făcut să fie într-o continuă călătorie prin America, în căutarea unor noi experienţe şi inspiraţie pentru creaţia sa muzicală. A pornit în explorarea muzicii ascultând producţiile artiştilor de house din Chicago, New York şi Detroit, iar în 2003 a fondat labelul Gallery Music Group unde o grămadă de artişti foarte serioşi  – printre care se numără Derrick Carter, Luke Solomon, Vibezelect sau Slater Hogan – şi-au publicat release-urile.

În ceea ce priveşte noua generaţie de DJ, JT Donaldson consideră că discuţia „digital versus analogic“ are puncte pozitive şi negative.


„E bine că au apărut mulţi DJ. Astăzi poţi deveni DJ fără a cheltui 2000 de dolari pe scule, cum era pe vremuri. Pe de altă parte, dacă te opreşti la butonul sync, nu e bine. Tehnicile esenţiale ale unui DJ s-au cam pierdut din cauza tehnologiei. Dar, esenţial este să ai ceva de transmis, indiferent de mijloace. Dacă e să fii producător sau DJ, fă-o bine“, a îndemnat artistul american. JT Donaldson a mai fost prezent de două ori în oraşul nostru şi abordează o muzică fresh care şterge liniile care despart genurile muzicale. Conform mărturisirilor proprii are peste 300 de producţii muzicale, iar atunci când vine vorba de meseria de DJ, americanul consideră că această ocupaţie e una „distractivă“.

„A fi un DJ nu înseamnă numai să pui muzică, să mixezi două piese. Mai e şi chestia aia să cumperi discuri, să vânezi apariţii discografice, să cauţi viniluri în magazine, să îţi petreci ziua căutând discuri obscure. În zilele noastre, copii nu mai au parte de aşa ceva. Am peste 300 de producţii muzicale, iar acasă în Dallas, pun muzică de pe viniluri. Am mai multe rezidenţe, avem invitaţi speciali ca Spinderella de la Salt and Pepa. Avem şi o noapte unde punem muzică numai de pe viniluri de 7 inchi. Meseria de DJ e distractivă“, spune americanul. Deşi are parte de o sumedenie de producţii muzicale, JT Donaldson se consideră un DJ de underground, care se vede peste zece ani făcând aceeaşi treabă. „N-am avut niciun hit de number one. Nu că n-aş fi vrut, dar sunt underground. Chiar vineri  am editat un disc cu un proiect nou. Sunt cunoscut pentru întreaga mea activitate. Peste zece ani mă văd făcând acelaşi lucru, indiferent dacă voi avea sau nu un hit. Vreau să contribui la cultura muzicală mondială într-un mod cu care să mă mândresc. Ăsta e ţelul meu“, ne-a declarat americanul.

În ceea ce priveşte eventualele sfaturi pentru tinerii DJ, JT Donaldson spune că tinerii din ziua de azi ar trebui să se perfecţioneze la capitolul cultură muzicală. „Dacă eşti DJ la început de drum, fă-ţi temele înainte de a ieşi în lume. Descoperă unde a început cultura asta de DJ şi respectă lucrul acesta. Dacă ştii să mixezi două piese pe turntable, fără efecte speciale, eşti DJ.  Dacă te uiţi doar la ceea ce se întâmplă acum, nu o să ai o carieră prea lungă“, a concluzionat JT Donaldson.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.