Curtea de Conturi a stabilit ce „ţeapă” ENORMĂ şi-a dat Primăria Timişoara...

Curtea de Conturi a stabilit ce „ţeapă” ENORMĂ şi-a dat Primăria Timişoara cu pasajul Victoria. Vezi ce susţine primarul Robu

8
DISTRIBUIȚI

pasajul victoria timisoara

Răscumpărarea pasajului Victoria prin schimburile de terenuri făcute de Primăria Timișoara a însemnat un prejudiciu de 3.767.455 lei pentru bugetul local a stabilit Curtea de Conturi în urma controlului efectuat. Auditorii au stabilit că în 2008, în timpul mandatului lui Gheorghe Ciuhandu, Primăria Timișoara „a vândut către SC ART SRL doar construcţia subpasajului, ce se extinde pe o suprafaţă de 894,14 mp, din care 709,07 suprafaţă utilă, fără însă a se vinde şi terenul, acesta constituind  proprietatea publică a statului”, preţul fiind de 700.000 lei plus TVA. După ce Nicolae Robu a ajuns primar, municipalitatea şi-a arătat interesul pentru a redeveni proprietarul subpasajului şi au început negocierile cu firma proprietară, scopul final fiind demolarea „Acvariului” apărut în Piaţa Operei.

„La data la care au avut loc şedinţele Comisiei de negociere a preţurilor cu SC ART SRL şi SC Al Fer Crom SRL, şi anume 14.11.2012 respectiv 19.11.2012, Comisia nu aveau împuternicirea Consiliului Local al Municipiului Timişoara de a purta o negociere cu  SC ART S.R.L în vederea stabilirii preţului de achiziţie a subpasajului din P-ţa Victoriei, şi al stabilirii terenurilor ce urmează a fi acordate la schimb de către UATM Timişoara. (…)Toate Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Timişoara cu privire la modul de  achiziţionare a subpasajului din piaţa Victoriei, au fost ulterioare datei de 19.11.2012 când s-au negociat practic condiţiile încheierii tranzacţiei”. Conform facturilor emise de Primăria Timişoara şi SC ART SRL, la cinci ani după ce a vândut spaţiul respectiv cu doar 700.000 lei+TVA l-a răscumpărat cu 3.738.270,53 lei + TVA.  „De la data vânzării obiectivului SAD 3B (27.06.2008) şi până la data cumpărării din nou a aceluiaş obiectiv de către UATM Timişoara (15.02.2013), firma SC ART SRL nu a solicitat nici o autorizaţie de construire pentru nici unul dintre SAD-urile din subpasajul din P-ţa Victoriei, fapt ce rezultă din răspunsului dat la nota de relaţii de către arhitectul şef al municipiului Timişoara, d-nul Cădariu Silviu Ciprian, ceea ce arată că, în acest interval de timp, la subpasaj nu s-au efectuat investiţii şi practic construcţia nu avea cum să aibă o valoare de piaţă mai mare decât cea pe care a avuto în anul 2008.


Între anul 2008 şi anul 2013,  piaţa imobilliară în România, implicit în municipiul Timişoara a înregistrat o scădere drastică a preţurilor, de aproximativ 50%, ceea ce arată că, sub nici o formă, nu se justifică achiziţionarea de către UATM Timişoara a unui obiectiv al cărui preţ în anul 2013 este cu 534% mai mare faţă de preţul
cu care, în anul 2008, tot UATM Timişoara a vândut respectivul obiectiv. UATM Timişoara se află în prezent în imposibilitatea de a utiliza subpasajul pentru care a oferit deja cele două terenuri la schimb în valoare de 939.950 euro, întrucât până la această dată a fost achiziţionat doar 88.07%  din suprafaţa totală a acestuia, pentru restul de 11,93% din subpasaj neputând a se efectua tranzacţia, întrucât terenul din zona Sf. Apostoli Petru şi Pavel, pe care UATM Timişoara la promis firmei SC Al Fer Crom SRL ( firma care este proprietara celor 11,93% din subpasaj) este şi în prezent proprietatea statului”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

În timp ce Primăria Timişoara nu poate realiza obiectivul pentru care a achiziţionat subpasajul – realizarea subpasajului rutier – ,” SC ART SRL îşi exercită toate drepturile legale pe care i le oferă  calitatea de proprietar al celor două terenuri. Pe suprafaţa terenului situat în centrul municipiului Timişoara, în Piaţa  700,  SC ART SRL a ridicat deja o clădire comercială”, echipa de control concluzionând că „există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale, sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”. În explicaţiile pe care le-a dat Nicolae Robu a susţinut că „din perspectiva mea, singurul lucru important a fost să readuc obiectivul în domeniul public cu scopul menţionat mai sus şi să o fac respectând legea şi la prețul corect al momentului, preţ stabilit la nivel de referinţă de evaluatori, prin prisma criteriilor şi legilor pieţei, iar apoi ca preţ final de membrii Comisiei de negociere şi de reprezentanţii proprietarilor săi, respectiv de către Consiliul Local. Primarul n-are  printre prerogative stabilirea preţurilor în astfel de tranzacţii. (…)  Subsemnatul exercit funcţia de Primar abordând lucrurile nu doar prin prisma imediatului, ci anticipativ, vizionar chiar, considerând că doar astfel se poate asigura modernizarea coerentă şi dezvoltarea armonioasă a Municipiului Timişoara, însă o fac cu respectarea strictă a legii şi cu totală bună-credinţă. Las a fi deduse sau subînţelese motivele pentru care am ţinut să fac această adăugire”.

8 COMENTARII

  1. pentru a cata oara se dovedeste faptul ca de 25 de ani ne conduc PROSTII ? daca nu-s prosti ,atunci sunt HOTI si DNA-ul trebuie sa-si faca datotria .se pare ca la Timisoara DNA-ul nu face nimic.

    • cum sa faca, daca primaria prin ciuhandu cojocare si miut, a repartizat si vandut ILEGAL peste 400 de locuinte de la Legea nr. 112/1995, printre „beneficiarii ilegali” aflandu-se si o serie de procurori cu functii de conducere in parchetele din Timisoara !?
      dosarul in cauza intocmit initial de fostul procuror Tzucu C. zace de peste 9 ani intr-un anume sertar de la DNA !
      deci, draga adi…ce sa mai discutam…stai mai bine in banca ta…

  2. Intr-o tara in care copii proprietarilor de „palate cu turnulete” sustin ca nu se duc la scoala, pentru ca nu le foloseste la nimica, nu ne poate mira ca un utilizator de internet ca mai sus prezentul „Guru”, sa nu stie cum se calculeaza procentele. Copii la care ma refeream mai sus, considera, ca unica activitate pe care trebuie sa o cunoasca, este „NUMARATUL BANILOR”. Ei au invatat de la parintii lor, ca ceva se cumpara cu 1 euro si se vinde cu 2 le da 1% de profit, care le ajunge ca sa traiasca foarte bine 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.