Premierul Victor Ponta a vizitat astăzi combinatul ArcelorMittal Hunedoara şi a declarat la final că este primul an după foarte mulţi de criză când firma trece pe plus, anunţul primului ministru venind după ce în luna august acţionarii societăţii au respins propunerea de dizolvare a societăţii, luată în discuţie după ce pierderile acumulate în ultimii ani au condus la scăderea activului net raportat la capitalul social sub limita prevăzută de lege.
Aflat într-o vizită la combinatul ArcelorMittal Hunedoara care produce ţagle pentru ţevi, profile grele mijlocii şi uşoare, oţel beton, sârmă, profile speciale şi pentru minerit, premierul Victor Ponta s-a artătat mulţumit de vestea că, după mulţi ani, ArcelorMittal Hunedoara trece pe plus.
„Înţeleg de la conducere că e primul an după foarte mulţi ani de criză când se trece pe plus, se trece pe profit, se garantează locurile de muncă, se bazează toată lumea pe o creştere a producţiei (…). Toate eforturile pe care le-am făcut din 2012 încoace în primul rând ca să salvăm siderurgia, pentru că se punea problema să se închidă cu totul din cauza preţurilor la energie şi din cauza crizei europene şi mondiale, mă bucur că au reuşit”, a mai declarat premierul.
El a subliniat faptul că Executivul va sprijini investitorii care creează şi menţin locurile de muncă, una dintre măsurile deja adoptate referindu-se la reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajatori. „O să ajutăm, în continuare, toate companiile şi marii consumatori care crează și păstrează locuri de muncă, și știți foarte bine că am obţinut şi de la Comisia Europeană, schemă de ajutor. De asemenea, prin reducerea contribuţiilor de asigurări sociale îmi doresc un lucru, și o spun şi marilor angajatori şi celor mai mici, că poate e momentul în care putem să-i ajutăm mai mult şi pe angajaţi şi ceea ce rămâne — cei 5%, poate merg spre creşterea veniturilor, pentru că e nevoie, sigur, fiecare companie să fie competitivă, dar e nevoie ca oamenii care trăiesc din salariu, din munca lor, să simtă şi ei că mergem în direcţia bună şi că vremurile grele au trecut. Repet: vreau să văd companii şi patroni fericiţi, dar vreau să văd şi angajaţi care simt că pot să câştige, să aibă în plus la salariu şi să aibă dincolo de siguranţa locului de muncă un venit ceva mai bun”, a afirmat premierul.
Şeful Guvernului a apreciat că multe companii vor folosi sumele de care au fost scutite prin scăderea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit pentru retehnologizare şi creşterea producţiei, dar şi pentru a recompensa forţa de muncă. Pe de altă parte, Victor Ponta a menţionat că Hunedoara are avantajul unei infrastructuri rutiere în care companiile se pot folosi de autostrăzi, în acest context reafirmând faptul că ultimul tronson al autostrăzii Deva-Sibiu se va da în folosinţă pe 15 noiembrie.
Întrebat dacă s-a găsit o soluţie pentru conectarea directă a municipiilor Deva şi Hunedoara la autostradă, premierul a spus că nodul rutier necesar va fi realizat din bani de la bugetul de stat.
„Această legătură a Hunedoarei cu autostrada, pentru că atunci când s-a făcut proiectul nu eram noi aici, noi doar îl finalizăm, se va face din bugetul de stat de către CNADR pentru că nu este prevăzută în finanțarea europeană”, a mai spus Ponta.
Premierul Victor Ponta, însoţit de ministrul Economiei, Constantin Niţă, și de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a vizitat joi mai multe obiective economice importante din judeţ, între care ArcelorMittal Hunedoara şi Complexul Energetic Hunedoara.
Premierul Victor Ponta a declarat că că menţinerea unui loc pe piaţă pentru energia produsă în termoentrale este esenţială pentru strategia ca România să fie independentă energetic. „În 2012 şi Complexul Energetic Oltenia, pe care eu îl ştiu mai bine pentru că e din regiunea pe care eu o reprezint, dar şi Complexul Energetic Hunedoara practic erau în faliment, erau în starea de a fi închise. Or din 2012 şi până acum am făcut eforturi uriaşe şi facem în continuare pentur că trebuie să salvăm aceste companii care produc energie termo. România are un uriaş avantaj având toate tipurile de energie şi hidro şi nuclear şi regenerabile şi termo şi nu vorbesc aici doar de salvarea locurilor de muncă, care sigur e esenţială, vorbesc despre strategia noastră de a fii independenţi energetic or pentru asta avem nevoie de producţie de energie termo. Producţie energie termo mai e Oltenia şi Hunedoara şi prin toate măsurile pe care le-am luat încercăm să-i aducem pe o perspectivă clară de viitor şi de retehnologizare şi de încadrare în nişte preţuri competitive”, a mai declarat Ponta.
Premierul susţine că este conştient că preţul cu care este produsă energia în termocentrale nu va putea fi scăzut la nivelul celui produs în câmpurile eoliene. „Nu o să fie niciodată preţul la energia produsă la Hunedoara egal cu preţul de la morişca de vânt din Dobrogea. E logic! E imposibil să vrei aşa ceva! Dar să reuşeşti să păstrezi un loc pe piaţă pentru toate cele patru tipuri de energie din punctul meu de vedere este un obiectiv fundamental pentru independenţa energetică a României”, a mai spus Ponta.
Declaraţia premierului vine după ce marţi Guvernul a anunţat că va prelungi cu doi ani şi jumătate, până în 31 decembrie 2017, perioada în care va ajuta termocentrala Mintia, deţinută de Complexul Energetic Hunedoara, să vândă energie, asigurând accesul garantat la reţele a unei capacităţi de 200 MW, pentru „fiabilitatea” sistemului energetic.