Arta timişoreană, în plină expansiune. Ce sfaturi le-a dat Sorina Jecza la...

Arta timişoreană, în plină expansiune. Ce sfaturi le-a dat Sorina Jecza la PRESSALERT LIVE celor care vor să-şi deschidă o galerie VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

sorina jecza2

Sorina Jecza, soția apreciatului artist Peter Jecza şi preşedinte al Fundaţiei Triade, a fost prezentă în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, difuzată din studioul HDV. În cadrul emisiunii s-a discutat despre lumea artei timișorene, despre provocările pe care le înfruntă cei care încearcă să promoveze arta și artiștii, dar și despre cele mai recente evenimente puse la cale de Fundația Triade și Galeria Jecza.

Dincolo de partea culturală, arta are și o importantă componentă economică. Legat de acest lucru, Sorina Jecza a spus că deschiderea unei galerii de artă poate aduce o investiție, însă doar dacă această idee este bine gândită. „Cineva care dorește să își deschidă o galerie de artă trebuie să facă un depozit cu lucrările, la vedere. Sunt aspecte de tip logistic care s-ar putea să creeze anumite probleme. Eu doresc oricărui întreprinzător să gândească nașterea unei galerii de artă, dar să înceapă prin alegerea unei game largi, unui tip de exprimare prin acea artă.


A-l pune pe Renoir lângă un artist contemporan poate fi doar într-o colecție privată, însă aceasta e o investiție foarte bună în lumea mare”.

Un alt lucru punctat în cadrul emisiunii a fost legat de tinerii artiști din ziua de astăzi care se chinuie să convingă bancherii că arta poate fi o investiție bună. „Tinerii artiști se chinuie să convingă bancherii că arta poate să devină un garant. Trebuie crescută o întreagă logistică în jurul băncilor, iar oamenii trebuie să dea bani. Nu se întâmplă acest lucru în țara noastră”, a spus Sorina Jecza.

Legat de evoluția artei în raport cu alte țări din Europa, președinta Fundației Triade a spus că s-au făcut câțiva pași. „Ca fundație de artă mă ocup de formarea unui public care să poată evolua, să se bucure și să accepte că arta e o valoare. Pragul următor e cel al galeristului care încearcă să miște această piață. Acum 25 de ani arta nu a fost sub nicio formă o valoare care să poată să reprezinte un interes pentru evaluator. În acest moment s-au făcut câțiva pași. Anul trecut s-a făcut primul târg de artă contemporană din România, iar un prim pas e tranzacționarea artei. Au apărut galerii care expun artă contemporană și care fac din acest lucru o meserie”.

Sorina Jecza a mai spus că le este foarte greu tinerilor artiști să devină cunoscuți la nivel național și, mai ales, la nivel internațional. „Ca artist, în secolul XXI, să te faci cunoscut e la limita imposibilului. Vorbim de artiști profesioniști care au toate instrumentele limbajului specific bine formulate. De acolo până la a fi impuși în marile muzee ale lumii e o cale lungă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.