Ascensiunea tangoului argentinian în Timișoara. Cum a ajuns o tânără pasionată de...

Ascensiunea tangoului argentinian în Timișoara. Cum a ajuns o tânără pasionată de dans profesoară și performeră pe scena teatrului național FOTO

0
DISTRIBUIȚI

tango

„Tangoul este… un bărbat și o femeie care se caută unul pe celălalt”, spunea un celebru dansator și coregraf. Un dans multidimensional cunoscut în întreaga lume. Senzual și orgolios, tangoul are multe nuanțe și se manifestă printr-un limbaj universal. De acest dans s-a îndrăgostit Cristina Daju, o tânără din Timișoara, care desfășoară o serie de proiecte prin care vrea să promoveze dansul în general.

Cristina Daju își trăiește viața „în pași de dans” pentru că este instructor de tango, dar până să ajungă la această performanță a fost nevoie de multă muncă. „Mi-a plăcut foarte mult să dansez de când eram mică, dar nu am avut posibilitatea să mă dezvolt în direcția asta și m-am îndreptat spre arte vizuale. Simțeam mereu nevoia să mă manifest prin dans și o făceam de câte ori aveam ocazia, deși mi se părea un domeniu exclusivist”, ne-a spus Cristina.

„Cupidonul” care a lovit-o cu „săgeata iubirii” a fost un film. „Am văzut mai multe filme de tango printre care și «Tango Lesson». Atunci mi-am spus că nu știu când și ce voi face, dar eu, în această viață, voi deveni dansatoare de tango. Era puțin cam greu pentru că pe vremea aceea nu exista tango în Timișoara”, și-a amintit tânăra.

Ca fiecare om care își dorește cu adevărat ceva, Cristina a început să se documenteze. A căutat școli de dans din Timișoara, pentru că voia ca totul să fie organizat. „Am găsit cursuri de tango. Erau chiar primele cursuri, începuturile tango-ului argentinian în Timișoara. Astfel, am început să urmez cursurile la Școala Tango Vivo by Magnum Team”, a povestit timișoreanca.

Din pasiune, meserie

Pentru Cristina, la început, tangoul reprezenta un dans spectaculos de o expresivitate debordantă, dar, în același timp, rafinată. A început cursurile și a participat la diferite workshop-uri ținute de dansatori profesioniști din Argentina. Nici nu și-a închipuit că îl poate întâlni pe actorul principal din filmul care a legat-o sufletește de acest dans. „La workshop-urile susținute de profesioniștii din Argentina l-am cunoscut și pe Pablo Veron, cel care a jucat rolul principal în «Tango Lesson»”, ne-a spus Cristina.

Din pasiune s-a născut o meserie, iar în 2012 tânăra a devenit instructor de tango. „În 2012 mi s-a oferit oportunitatea de a deveni instructor de tango argentinian la Școala Tango Vivo. Astfel, dezvoltarea mea a luat o turnură profesională, ceea ce îmi și doream. Am predat tango după metoda tradițională”, a mărturisit dansatoarea.

Pentru că a vrut să împărtășească secretele tangoului, Cristina a participat la un proiect prin care se urmărea introducerea cursurilor de tango argentinian în Universitatea de Vest, ca alternativă pe lângă orele de sport. A ținut un curs de tango gratuit pentru studenți timp de un an. „M-a ajutat foarte mult experiența de predare pe care am dobândit-o ca asistent universitar la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest. Eu învăț și practic mai multe tipuri de dans pentru că îmi doresc să devin un dansator complet”, a explicat Cristina Daju.

Tangoul, un dans pentru toată lumea

Tânăra ne-a spus că, în Timișoara, majoritatea oamenilor interesați de acest dans au 30 sau 35 de ani.


„Tangoul e destul de nou în România, iar în Timișoara e și mai nou, doar de vreo patru ani. În țări cu tradiție, acest dans a cunoscut un reviriement pe la începutul anilor ’90. Dorim să atragem mulți tineri spre acest dans, dar Timișoara stă bine sub acest aspect”, este de părere Cristina.

tango1

Poți să dansezi tango doar cu o singură condiție, să îți placă, pentru că acest dans nu ține cont de vârstă, gen sau greutate. „Partea de scenă ține de performanță, dar partea socială este accesibilă oricui. Există dansatori de tango supraponderali, precum Aoniken Quiroga, care este genial și cu care mi-ar plăcea să dansez. Din păcate, oamenii îl privesc ca pe un dans greu de învățat, pentru că este improvizat și nu se învață prin coregrafie, însă depinde de cum e predat. Din câte am observat, încă este considerat un dans exclusivist, destinat celor care deja știu să danseze”, ne-a spus tânăra.

Cristina Daju se mândrește cu faptul că a avut ocazia să danseze în spectacolul Teatrului Național Timișoara, Maria de Buenos Aires, spectacol care s-a bucurat de un adevărat succes. Nu se oprește aici. Tânăra are multe proiecte, idei și planuri prin care dorește să promoveze dansul în general.

„Mă interesează tot ce e nou, experimental, creativ, deoarece dansul se află într-o revoluție continuă. Am în plan, ca din această primăvară, să țin cursuri săptămânale pentru că am dezvoltat o nouă metodă de predare pe care am numit-o «contemporary tango», un tango argentinian predat prin tehnici și exerciții de dans contemporan. Am făcut asocierea dintre dans contemporan și tango argentinian. În acest fel, tangoul nu e greu de învățat, iar metoda se arată eficientă. Contemporary tango se adresează celor care iubesc să exploreze libertatea și naturalețea mișcării corpului”, ne-a mai spus Cristina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.