Romano Prodi, fost președinte al Comisiei Europene și fost prim-ministru al Italiei,...

Romano Prodi, fost președinte al Comisiei Europene și fost prim-ministru al Italiei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

romano prodi

Pentru că în aceste zile se împlinesc zece ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, Universitatea de Vest din Timișoara s-a decis să ofere cea mai înaltă distincție academică unei personalități marcante. Astfel, astăzi, în Aula Magna a universității, Romano Prodi, fost președinte al Comisiei Europene în perioada 1999 – 2004 și fost premier al Italiei, a primit titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum. În cei cinci ai președinției sale, Comisia Europeană a fost protagonista unor opțiuni istorice ale Uniunii Europene cum ar fi introducerea monedei euro și extinderea Uniunii la 25 de țări și pregătirea extinderii la 27.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a ținut să precizeze, în timpul ceremoniei, că „titlul onorific conferit astăzi reprezintă modalitatea prin care UVT recunoaște pe deplin meritele deosebite ale domnului profesor Romano Prodi, dovedite în întreaga sa carieră profesională și politică.


UVT recunoaște public meritele excepționale, prestigiul și contribuțiile majore aduse nu numai Uniunii Europene cât și întregii comunități internaționale”.

În timpul ceremoniei, Romano Prodi a ales să susțină un discurs despre „punctele forte și slăbiciunile Europei”. „Procesul de extindere a uniunii, care i-a adus României numeroase beneficii politice și economice, a fost și rămâne un factor de neutralizare a disputelor dintre țări care nu fac parte din Uniune, dar urmează să se alăture acestei mari familii europene. Într-adevăr, exemplul cel mai clar de promovare internațională a valorilor democratice a fost tocmai extinderea Uniunii Europene, care a exportat în mod pașnic democrația spre beneficiul a milioane de persoane, printre care se numără și cele aproape 20 de milioane de români”.

În final, Romano Prodi a declarat că, în acest moment, datorită unui context economic tot mai complex și mai dificil, Uniunea Europeană nu mai este considerată „drept o mare inovatoare capabilă să evite problemele cu care se confruntă restul lumii”, ci doar parte integrantă a unei ordini mondiale dominate de frenezia “globalizării”.

În ultima perioadă, Universitatea de Vest din Timișoara a acordat titlul de Doctor Honoris Causa unor personalități precum actorul Florin Piersic, George Maior, fostul director al Serviciului Român de Informații, sau scriitoarea Ana Blandiana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.