DNA Timișoara a ridicat un primar şi trei oameni de afaceri pentru...

DNA Timișoara a ridicat un primar şi trei oameni de afaceri pentru fraudarea de fonduri europene. Vezi ce prejudiciu ENORM a fost creat UPDATE 4 Primarul și ceilalți suspecți, reținuți de DNA FOTO

3
DISTRIBUIȚI

 

marian toader primar zabrani (2)

Procurori din cadrul DNA Timișoara efectuează astăzi patru percheziții într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la nu mai puțin de 3 milioane de euro. Una dintre locațiile vizate este primăria din Zăbrani, județul Arad, unde edil-șef este Marian Toader, acesta fiind vizat de anchetă alături de omul de afaceri Valer Pop. Investigaţiile vizează modul în care a fost implemantat un proiect pe fonduri europene, care prevedea crearearea unei plantaţii de viţă de vie printr-un parteneriat public – privat. Cei de la DNA au adunat probe din care reiese că s-au fraudat condiţiile de acordare a banilor, prin folosirea de documente false. În acest moment sunt vizate două firme şi patru suspecţi. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 Conform Mediafax, oamenii de afaceri nu ar fi respectat condițiile prevăzute în proiectul pe bani europeni şi, în plus, au implicat o firmă cu care ar fi fraudat fondurile UE.

Drept recompensă pentru această afacere, primarul din Zăbrani, Marian Toader, urma să primească 50 de hectare de teren cultivat cu viţă-de-vie, afirmă anchetatorii.

În prezent, oamenii de afaceri şi primarul din Zăbrani sunt cercetaţi de către procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional orgaizat, evaziune fiscală şi fraudare de fonduri europene, urmând să fie audiaţi la sediul DNA din Timişoara.

UPDATE 2 Primarul și omul de afaceri au ajuns la DNA Timișoara. Cei doi au negat acuzațiile.

UPDATE 3 Din investigaţiile anchetatorilor a reieşit faptul că primarul Toader Marian a avut un rol esenţial în mecanismul de fraudare – deşi firma deţinută de omul afaceri Radu Popa a solicitat teren de la Primăria Zăbrani pentru a-l arenda, administraţia locală urmând să încaseze bani, Toader a avut iniţiativa de a pune la dispoziţie în mod gratuit terenurile pentru înfiinţarea plantaţiilor viticole.


Ulterior, plantaţia din perioada 2010 – 2011, care se întinde pe 50 de hectare, a ajuns print-o serie de convenţii la o firmă controlată de primar. Prin neplata redevenţelor. Bugetul comunei Zăbrani a fost prejudiciat cu aproximativ 120.000 euro. Când a intra la audieri, Radu Popa le-a spus jurnaliştilor că nu i-a dat primarului cele 50 de hectare, ci „şi le-a luat”.

UPDATE 4 Primarul și ceilalți trei suspecți în dosarul de fraudă cu fonduri europene au fost reținuți de DNA. Toader Marian este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat şi
abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar oamenii de afaceri Popa Radu Viorel, Cîrja Jean şi Pop Valer de constituirea unui grup infracțional organizat  şi folosire sau prezentare cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Conform DNA „în perioada 2010 – 2014, inculpații Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer și Toader Marian au constituit un grup infracțional, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro. Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 50 ha respectiv 175,86 ha.
Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean și Pop Valer, administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în fața reprezentanților instituției respective cheltuirea unor sume de bani.
Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale, l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole.
Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 50 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian.
Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole)”.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție. Cei patru urmează să fie prezentaţi, miercuri, Tribunalului Timiş cu propunere de arestare preventivă.

3 COMENTARII

  1. Draga DNA,
    Astazi dimineata, un om imbracat in sutana de popa a platit la supermarket cumparaturi ca pentru un butic…(nu conteaza) cu fisicuri intregi de 1 leu, legate cu elastic. Ii si vedeam pe oamenii care pun in biserica cite un leu, cite un leu….
    De ce iti este frica sa intri peste popi?

  2. Daca DNA vine de la Zabrani spre Timisoara,se poate opri si la Fibis-Masloc,pt a constata aceasi situatie,insa cu plantatii de piersic!!! SUCCES!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.