Agenda Culturală a Timişoarei, votată în CLT. Cum se împart banii între...

Agenda Culturală a Timişoarei, votată în CLT. Cum se împart banii între festivaluri şi concerte şi ce eveniment ANONIM înghite un milion de lei din banii timişorenilor

0
DISTRIBUIȚI

clt buget 2015 16_resize

În mare grabă şi pe ordinea suplimentară, aleşii locali din Timişoara au votat Agenda Culturală pentru anul în curs. Proiectul, la fel ca şi altele, a ajuns la Comisia de Cultură abia cu o săptămână înainte de a fi supus la vot, în vreme ce notele de fundamentare pentru anumite proiecte au fost primite de consilierul PSD Ramona Olteanu cu o oră înainte de plen. După ce aleşii PSD Timiş au anunţat că nu vor vota introducerea pe ordinea de zi a proiectelor suplimentare, cerând că acesta să fie analizate astăzi şi mâine, iar vineri să fie organizată o nouă şedinţă de plen, primarul Nicolae Robu a anunţat că PSD vrea să lase oraşul fără Agendă Culturală. Pe scurt, proiectul a fost votat prevăzând o finanţare de 12 milioane de lei pentru activităţi culturale şi artistice care vor avea loc din martie până la finele acestui an.

Conform anexei proiectului votat în CLT aleşii au alocat o finanţare de 800.000 de lei pentru Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, 200.000 de lei pentru Târgul de Paşti, care va avea loc în intervalul 16 aprilie – 4 mai, 450.000 de lei pentru Ziua Oraşului bani care se vor cheltui pentru „Marcarea intrării trupelor româneşti şi instaurarea administraţiei româneşti la 3 august 1919, concerte, expoziţii, şedinţă festivă, focuri de artificii”. Alţi 200.000 de lei sunt alocaţi pentru dezveliri de busturi pentru Aleea Personalităţilor, tot în data de 3 august.

Zilele Cartierelor au o alocare de 400.000 de lei şi vor avea loc în intervalul aprilie-octombrie, iar pentru marcarea a 27 de ani de la Revoluţie sunt alocaţi 100.000 de lei.


Cea mare alocare din buget este de 1 milion de lei şi este dedicată proiectului Timişoara 300 de ani de lumină, care se va derula pe tot parcursul anului şi care prin diverse evenimente va marca 300 de ani de la eliberarea Timişoarei de sub dominaţie turcească.

Celebrarea Zilei Naţionale a României,Târgul de Crăciun, Revelionul Seniorilor şi serbările de Revelion care vor avea loc în Piaţa Victoriei au o alocare de 700.000 de lei, în vreme ce pentru proiectul Timişoara Capitală Naţională de Tineret sunt alocaţi 400.000 de lei. Sprijinirea vieţii academice din Timişoara va costa 400.000 de lei, cu 50 de mii de lei mai puţin decât finanţarea Festivalului de Operă şi Operetă. 400.000 de mii de lei vor fi cheltuiţi pentru organizarea Festivalului de Rock, iar 10.000 de lei vor merge pentru masterizarea piesei „Timişoara” a trupei Pro Musica, votată recent ca imn al urbei de pe Bega. Nu mai puţin de 650.000 de lei sunt alocaţi pentru Festivalul JazzTm în vreme ce Festivalul Blues pentru Timişoara va primi 40.000 de lei de la bugetul local. Nici copiii nu au fost uitaţi de municipalitate, astfel 150.000 de lei au fost alocaţi pentru serbări speciale de 1 iunie.

Doar 60.000 de lei sunt alocaţi de la bugetul local pentru conectarea Timişoarei la parteneriate sau proiecte internaţionale. 638.000 de lei au fost distribuiţi pentru finanţarea Festivalului Dramaturgiei, 400.000 de lei pentru finanţarea Bega Bulevard şi 150.000 de lei pentru premii acordate elevilor cu rezultate exelente la învăţătură. Trebuie spus că primarul Nicolae Robu a primit şi o solicitare din partea aleşilor PSD să fie invitaţi la premierea micuţilor, dat fiind faptul că banii se dau de CLT şi nu de PMT, însă Robu a fost de părere că pesediştii nu merită să fie invitaţi pentru că nu au votat bugetul Timişoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.