Peste 70 de artiști plastici, mai mult de 30 de ateliere de creație, 10 concerte, 8 expoziţii. Așa se prezintă ediția a șaptea a festivalului AccesART, eveniment care anul acesta scoate arta în parc. De vineri până duminică, de la ora 14,00 la ora 23,00, timișorenii sunt așteptați în Parcul Botanic să învețe, să simtă și să trăiască arta. toate atelierele și spectacolele sunt gratuite.
”Arta a încetat să mai fie un exerciţiu al admiraţiei pentru a deveni o caracteristică universală a fiinţei umane. Arta încetează să mai fie simplă receptare a artei, devenind exerciţiu critic de apropriere a artei de lume ca şi gestualitate creativă a propriei vieţi cotidiene. Dincolo de educaţia gustului şi a receptării frumosului, arta devine exerciţiu, practică, ieşind din muzeu, coborând în stradă, intrând în cele mai private locuri ale dependinţelor noastre. Oricât de mult ar mai încerca astăzi firile nostalgice şi sensibilităţile pastorale să păstreze arta şi artistul în spaţii aseptice şi în universuri prin care circulă doar acei curenţi de aer care se nasc din bătaia de aripă a îngerilor, lumea se mişcă incredibil de repede, iar formele simbolice şi comportamentul artistic se primenesc odată cu ea. Artistul, indiferent de limbajul în care s-a specializat, în măsura în care această specializare mai există, se afirmă printr-o gesticulaţie multiplă, se implică direct în cotidian, se eliberează de atemporalitatea glacială şi trăieşte, în priză directă şi pe spaţii mici, întreaga învolburare a istoriei. Toate acestea se pot regăsi în Conceptul AccesArt”, explică Dana Sarmeş – curator AccesART.
Prezentul continuu
Cea de-a șaptea ediţie AccesART are tema „Prezent continuu”.
Vor perfoma artişti vizuali de prim rang, Decolife şi Corina Nani – graffiti, Andreea Săsăran şi Katja Seifert – intalaţie interactivă, Mimi Ciora şi Mircea Popescu – live painting şi instalaţie, Marius Tănasa – sculptură, Tiberiu Giucă – performace, Alexandra Cotabiţiu şi Laura Ciocârlan – instalaţie.
Timişorenii vor asculta în concerte jazz, muzică experimentală, flamenco, muzică clasică, rock alternativ şi pot viziona trei spectacole de teatru. Vor urca pe scena AccesArt Mario and the Teachers, Sebastian Spanache Trio, Waka X, Adriana Berezovski, The Different Class, elevi ai C.N.A. “Ion Vidu” coordonaţi de Adrian Mardan.
Alături de Fundaţia Rubin susţin evenimentul 20 de instituţii şi organizaţii culturale locale. Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest aduce muzică bună în Parcul Botanic, prin intermediul studenților (Cvartetul de clarinete La Stravaganza coordonat de Cosmin Hărșian), dar și o piesă de teatru în avanpremieră – Cântăreața cheală de Eugen Ionescu (pusă în scenă de studenţi şi absolvenţi ai specializării Artele Spectacolului, Actorie sub coordonarea conf. univ. dr. Sütö-Udvari András).
Pe toată durata evenimentului studenții Facultății de Sociologie din cadrul aceleiași instituții universitare vor face o cercetare sociologică privind participanţii la festival. De asemenea, viitorii sociologi vor realiza un Atelier de Sociologie Vizuală în cadrul căruia, împreună cu timișorenii și copiii lor se va contura harta locurilor artistice din Timișoara și ”harta copilăriei” orașului de pe Bega.
Pentru prima data în cadrul AccesART, arhitecții vor desfășura un atelier de creație urbană, în care se va contura orașul ideal între zidurile Cetății Timișoara care vor fi construite la scară redusă.