În calitate de partener oficial al programului Climate-KIC, CCIA Timiş anunţă lansarea în România a celei de-a doua ediţii a programului Climate Launchpad, cea mai mare competiţie de idei de afaceri din domeniul tehnologiilor ecologice din Europa.
Climate Launchpad este un program al Climate-KIC, cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice. Acesta este alcătuit din companii dinamice, instituţii academice de renume şi sectorul public şi este una dintre cele trei comunităţi ale cunoaşterii şi inovării care au fost create în 2010 de către Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT).
Climate Launchpad 2015 este deschis pentru înscrieri în 23 de ţări europene printre care şi România. Studenţi, start-up-uri, antreprenori, cercetători şi angajaţi care doresc să-şi înceapă propria afacere sunt invitaţi să-şi prezinte ideile Cleantech, acestea urmând a fi jurizate în funcţie de mai multe criterii precum impactul acestora asupra schimbărilor climatice, potenţialul de creştere, competenţe etc.
Competiţia constă într-o tabără de afaceri de două zile şi o serie de sesiuni de coaching axate pe pregătirea participanţilor pentru finala naţională, unde îşi vor prezenta planul de afaceri în faţa unui juriu format din profesioniști.
Trei finalişti din fiecare ţară vor intra în finala europeană, care va avea loc în luna septembrie, în Olanda. Câştigătorul finalei europene va primi un premiu în bani de 10.000 euro, locul al doilea va fi premiat cu 5.000 euro, iar locul al treilea cu 2.500 euro.
Înscrierile se fac la sediul CCIAT, iar termenul limită de aplicare pentru România este data de 5 mai 2015. Frans Nauta, directorul adjunct Antreprenoriuat Climate-KIC, susţine că există oportunităţi excelente pentru întreprinderile inovatoare în combaterea schimbărilor climatice, adăugând că această competiţie sprijină identificarea celor mai bune idei şi conectarea în reţeaua pan-europeană Climate-KIC a antreprenoriulor, universităţilor, companiilor şi investitorilor, care, împreună, formează economia de mâine. La rândul lui, Pim Janssen, participant la competiţia 2014 şi cofondator al Desolenator, a declarat: „A câştiga un concurs de start-up-uri este un lucru, dar a câştiga Climate Launchpad este ceva complet diferit. Se crează o şansă reală de a-ţi transforma start-up-ul într-un succes, cu tot sprijinul de specialitate la care ai putea spera”.
Foto: climatelaunchpad.org