Micuții din vestul țării care au nevoie de o intervenție chirurgicală sunt operați la Timișoara, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. Doar anul trecut, la Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul unității medicale au fost tratați peste 5.000 de copii, dintre care aproximativ 3.500 au fost supuși unei intervenții chirurgicale. De câțiva ani, medicii timișoreni se laudă că au reușit să implementeze noi tehnici chirurgicale, astfel că micuții nu mai sunt supuși unor operații traumatizante.
„Noi zicem că i-am tratat bine pe copii.
Una dintre preocupări a fost să ne îmbunătățim cunoștințele teoretice, dar, totodată, pentru a aduce progres e nevoie și de tehnologie de înaltă performanță. Au fost implementate, datorită unei îmbunătățiri a aparaturii, a dotării și a instrumentarului, noi tehnici chirurgicale, astfel că am mers pe ideea de a fi cât mai minim invazivi. La ora actuală, operăm copii cu fracturi minim invaziv, facem intervenții toracoscopice, facem intervenții laparoscopice și cred că asta este un lucru foarte bun”, a explicat medicul Eugen Boia, șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.
Medicul timișorean spune că noile tehnici chirurgicale pot fi implementate și datorită unor finanțări suplimentare din partea unor ONG-uri, și nu numai. Recent, Universitatea de Medicină din Timișoara a dotat Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” cu un aparat de intervenții laparoscopice de ultimă generație, și anume un turn de laparoscopie.