Universitatea de Vest din Timișoara încearcă să contribuie la promovarea reabilitării și a incluziunii sociale a infractorilor. În acest sens, instituția timișoreană a devenit, recent, membru asociat al Confederației Europene de Probațiune, fiind prima la nivel de țară.
În ultimii ani, instituțiile europene au dezvoltat un interes crescut pentru instituția probațiunii, ce este consacrată sancțiunilor alternative la pedeapa cu închisoarea. Confederația din care UVT face parte este o organizație europeană acreditată să reprezinte probațiunea în Europa și dezvoltă relații internaționale cu guvernele din întreaga lume, în beneficiul membrilor săi. În acest moment, din Confederația Europeană de Probațiune (CEP) fac parte alte 15 universități și numeroase instituții judiciare din mai mult de 30 de țări de pe continent.
„Mediul academic are un rol esențial, dovedit prin faptul că universitățile se bucură de un statut special în rândul membrilor CEP, iar activitatea lor se va concentra pe segmentul științific, de cercetare în domeniul probațiunii, prin îmbunătățirea pregătirii universitare a specialiștilor.
Scopul declarat este de a construi parteneriate eficiente cu sistemele de justiție penală din Europa și de a promova și susține proiecte europene între membrii săi”, transmit reprezentanții UVT.
Printre universitățile membre asociate ale CEP se mai numără și Universitatea din Cambridge, Universitatea din Edinburgh și Universitatea de Științe Aplicate din Utrecht.
„Experiența acumulată de cercetătorii, profesorii și studenții noștri în proiectele și acțiunile derulate prin Confederație, alături de instituții și universități de renume la nivel mondial, este una extrem de valoroasă. Sunt lucruri care nu se pot preda/învăța în sălile de curs, ci doar prin implicare activă în problemele comunității. Mai mult decât atât, expertiza noastră, prin resurse umane calificate, va contribui considerabil în implementarea dezideratelor Confederației”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.