EXCLUSIV Un timişorean, arestat 283 de zile pentru omor şi achitat de...

EXCLUSIV Un timişorean, arestat 283 de zile pentru omor şi achitat de toate instanţele, NU a primit niciun leu despăgubire de la statul român. Vezi ce motiv AIURITOR au invocat judecătorii

9
DISTRIBUIȚI

riti alexandru

Un timişorean, care a stat 283 de zile în arest preventiv pentru acuzaţia de omor şi a fost găsit nevinovat de toate instanţele, nu va primi niciun leu despăgubire de la statul român,hotărârea fiind definitivă. Alexandru Ioan Riti a fost principalul suspect de uciderea, în iunie 2013, a unui alt bărbat, Nicolae Gaga, într-o colibă de la marginea Timişoarei, aparţinând celui care a fost singurul martor care l-a indicat ca autor. Riti a fost arestat şi apoi trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş că ar fi ştrangulat victima şi a târât-o cu ajutorul unei chingi în afara colibei, după ce ar fi băut toţi trei. În permanenţă, Riti a negat acuzaţiile, susţinând că este nevinovat.

Tribunalul Timiş a constatat faptul că „singurele probe în care se susţine că inculpatul ar fi fost cel care a omorât pe victimă sunt unele dintre declaraţiile martorului Cârnu Neculai făcute la urmărirea penală şi declaraţia acestui martor dată în faza de cercetare judecătorească, însă doar aceste declaraţii singulare nu sunt de natură a forma convingerea certă a instanţei că inculpatul este în mod sigur autorul faptei, în condiţiile în care poziţia acestui martor a fost una deosebit de oscilantă întrucât iniţial martorul a susţinut în primele declaraţii că nu ştie cine a comis fapta şi doar ulterior a revenit la declaraţiile iniţiale şi a arătat că inculpatul este autorul faptei, descriind  împrejurările în care se presupune şi se susţine în rechizitoriu comiterea faptei. Pe de altă parte, declaraţiile acestui martor în sensul că inculpatul este autorul faptei nu se coroborează în mod direct cu vreo altă probă aflată la dosar din care să rezulte implicarea inculpatului în moartea victimei”, se arată în motivarea sentinţei.

De asemenea, judecătorul a notat că declaraţiile martorului „nu pot fi reţinute fără rezerve mai ales că la dosarul de urmărire penală sunt date din care rezultă că martorul este o persoană bolnavă, este un consumator cronic de alcool, prezintă o stare de sănătate alterată”, fapt pentru care nici măcar pus la detectorul de minciuni.


Deşi s-au făcut inclusiv teste ADN nu s-a dovedit că Riti l-ar fi ucis. Încarcerat din 5 iunie 2013, a fost pus în libertate odată cu achitarea sa de către tribunal, în 14 martie 2014. Ulterior, Curtea de Apel Timişoara a menţinut sentinţa, respingând apelul procurorului.

Ulterior, Alexandru Riti a cerut pentru cele 283 de zile de arest să primească daune morale de 2 milioane de lei din partea statului român. Tribunalul Timiş a respins acţiunea timişoreanului pe motiv că, deşi în noul cod de procedură penală se prevede că poate să ceară despăgubiri, normele legale conţin „şi o condiţie sine qua non – aceea ca nelegalitatea măsurii privării de libertate să fie stabilită prin ordonanţă a procurorului(…) sau hotărâre definitivă a instanţei de judecată învestită cu judecarea cauzei”. După ce a analizat conţinutul prevederii legale, instanţa a concluzionat că „nici interpretarea gramaticală a art.539 alin. 2 C.pr.pen. nu îngăduie o atare concluzie – în sensul că simpla existenţă a unei hotărâri penale de achitare, indiferent în ce temei, atrage automat caracterizarea măsurii preventive dispuse ca nelegale, aşa cum nejudicios încearcă a acredita ideea reclamantul”. Invocând faptul că nu se spune niciunde în sentinţele de achitare faptul că arestarea preventivă nu a fost legală, Tribunalul Timiş a respins ca inadmisibilă acţiunea prin care se solicitau despăgubiri pe motiv că „nu se verifică a fi întrunite toate condiţiile de admisibilitate cerute cumulativ”. Curtea de Apel Timişoara a respins, definitiv, apelul lui Riti, care nu a primit de la instanţele din România niciun leu ca despăgubire pentru cele 283 de zile în care a fost arestat.

„E o hotărâre care după părerea mea e nesatisfăcătoare pentru mine deoarece am fost înjosit în faţa oamenilor din Timişoara, în faţa familiei, a copilului. Toţi îl arătau cu degetul la şcoală şi îi spuneau tatăl lui e criminal. Noi toţi ştiam că nu a fost aşa. S-au făcut presiuni asupra mea în timpul anchetei să recunosc, dar le-am spus că nu am fost eu şi am cerut să-mi aducă probe adevărate, nu ce spune unul. Cum sunt bolnav de TBC mi-a fost întrerupt şi tratamentul în perioada cât am fost arestat. Sper să se facă dreptate la CEDO că a fost o suferinţă mare de tot”, a declarat, în exclusivitate pentru PRESSALERT.ro, Alexandru Riti.

9 COMENTARII

  1. Mă bucur sa văd ca exista magistrați care au hotărât sa facă dreptate ! Abia aștept sa se aplece și peste dosarele din trecut, sau sa se facă ceva și cu cei ce au ispășit o condamnare ,fără ca sa fi săvârșit vreo fapta . Adevărul trebuie sa iese la lumina ! Eu,personal sunt o victima a întregului sistem,începând cu polițiștii cărora li s-a dovedit sau sunt în curs de dovedire a faptelor de corupție ,începând cu Țurai Armando – condamnat definitiv- și fostul șef al I. P. J. TIMIȘ ,Muntean Sorin și terminând cu completul de judecători de la Curtea de Apel Timișoara .

  2. 1. Daca e nevinovat sa plateasca toti cei care au gresit in instrumentarea cazului nu contribuabilii romani. Ce vina au acestia?
    2. Oricum, pana nu faci foc nu iese fum, e vorba de un hombre al strazii locuitor al colibelor. De unde3 pana unde 2 milioane de lei? Milioanele de lei stau cumva pe garduri la noi? Nu cumva e caz de imbogatire fara temei?
    3. Dosarul sa fie facut public cu toate documentele care au dus la arestarea preventiva nu doar cu franturi de documente, convenabile avokatzilor hrapareti. In fond, amarasteanul va primi o suma modica, restul va merge in buzunarele altora.
    4. Mai incet cu fata popii si cu despagubirile din banul public. Stat roman,apara-te in fata cocalarilor!

    • Mi-e scârbă de oameni ca tine,din cauza voastră avem o tara de 2 bani!!Bietul om a stat in închisoare aproape un an,nevinovat!De ce sa nu se facă dreptate?Doar pentru ca este un om al străzii?Daca erai tu in locul lui,la fel spuneai?Dumnezeule,oare pana unde poate ajunge răutatea omului?Să-ți fie rușine pentru vorbele spuse!Nu ai făcut decât să-ți arați egoismul si rautatea

  3. A fost gasit nevinovat. Din punctul meu de vedere , ar trebui sa se bucure ca pana la urma dreptatea a iesit la lumina. Cu toate acestea inteleg ca a suferit mult, dar sa fim sinceri banii ce ii aduc? 2 milioane de lei ? inca un individ langa parlamentarii corupti care vrea sa se imbogateasca din banii care vin de fapt din buzunarile celor care muncesc in tara asta nenorocita…

  4. A fost un caz de omor savarsit de un betiv impotriva altui betiv, din cate observ. Cum erau la bautura trei betivi este clar ca unul este victima, unul autorul si altul martorul. Astia care au ramas in viata erau atat de beti incat greu se putea stabili care din ei l-a omorat pe ala. S-a mers pe ideea ca autorul e cel mai vanjos dintre ei, cel cunoscut ca fiind violent si impotriva caruia au fost gasite mai multe probe indirecte. Cum de a fost achitat, nu-mi dau seama. A fost achitat din lipsa de probe solide dar daca e nevinovat doar Dumnezeu stie. Procurorul nu a gresit daca inculpatul a picat testul la poligraf. Pai daca omul este evident mincinos cand il intrebi daca l-a omorat pe tovarasul de pahar, tu, procuror cauti in alta parte autorul? Poate ca l-o fi omorat alalalt betiv! La poligraf cu el, mort, copt! Dar de, poligraful nu este pentru toti distrusii! S-o lasam asa! Asta e dreptatea cea mai adevarata, a lui Dumnezeu, ingaduita a fi facuta de prin oameni! Nimeni nu a gresit cu nimic fata de asa-zisa victima a sistemului, Riti Alexandru-Ioan.

  5. @alex Fato, eu nu puteam sa fiu in locul lui deoarece in viata mea nu am baut sa-mi beau mintile, nu frecventez colibe cu betivi care beau de nu mai stiu de ei. Citeste commentul lui furie rosie poate iti mai revii .Daca a fost achitat nu inseamn aca e si nevinovat, in fond nu se stie cine e kremenalul…..Si mai lasa scarba mai alexutzo …..nu din cauza mea ori a celor ce gandesc ca mine avem o tara de 2 bani. Si mare atentie nu tara e de 2 bani, tara noastra e chiar fermecatoare, pacat ca e locuita de unii cu creierele spalate de antene. Din cauza lor o ducem cum o ducemnu din cauza celor ca mine care mai si gandesc. Si nu am de ce sa-mi fie rusine. Chiar asa? Rusine ar trebui sa le fie celor etichetati ca pierde vara care-si beau mintile , se omaoara intre ei si apoi cer despagubiri uriase din banul public. Am spus dar nu ai citit cu bruma ta de creier spalat : nu am nimic impotriva -daca s-a gresit si e intr-adevar nevinovat sa plateasca toti cei ce au instrumentat dosarul nu contribuabilii .Dar atunci, reciteste commentul lui furie rosie…..3 betivi….unul mai beat ca altul….unul e victima…altul e autorul crimei si al 3 -lea e martor…..poate victima a fost lovita de ambii care au scapat cu viata…..

  6. @alex.Fato, nu are de ce sa-mi fie rusine. Rusine sa le fie celor care beau pana-si pierd mintile, celor ce traiessc in colibe si celor ca tine cu creierul spalat de antene ca-i sustineti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.