La Timişoara, porcul nu ajunge doar pe tradiţionala masă de Crăciun, ci şi pe masa de operaţie, în preajma sărbătorilor de iarnă. Timp de trei zile, porcul este folosit de chirurgii plasticieni pentru a învăţa mai bine cum să salveze vieţile pacienţilor care au nevoie de reconstrucţii de ţesuturi. Totul în cadrul Cursului Internaţional de Recoltare a Lambourilor de Vase Perfroante pe Ţesut Viu, care a ajuns la ediţia cu numărul opt.
Zece chirurgi din toate colţurile lumii au ajuns la Timişoara pentru a se instrui în aceste tehnici speciale de ridicare de lambouri (n.r. bucată de carne sau de piele care se conservă la amputații pentru a acoperi scheletul și părțile osoase sau pentru a fi grefată în altă parte a corpului). Aceștia se vor antrena sub îndrumarea specialiștilor timișoreni, pentru a efectua operații complexe de recoltare a țesuturilor necesare reconstrucțiilor chirurgicale, folosind vase de sânge de un milimetru diametru ca sursă de nutriție pentru lambourile recoltate, tehnică ce reprezintă la ora actuală cea mai avansată metodă de reconstrucție a defectelor de ţesuturi moi de la întreg nivelul corpului.
Echipa de chirurgi timişoreni a pus la punct noi metode de a învăţa cum se recoltează astfel de lambouri folosind porcul.
Potrivit organizatorilor cursului, animalele sunt atent anesteziate și ferite de orice fel de durere. De asemenea, porcii beneficiază de absolut toate condițiile în sala de operație ca și un pacient uman.
Evenimentul are loc în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu” din Timişoara, în perioada 16 – 18 decembrie. Cursul este integrat în cadrul celui mai prestigios program masteral internațional din domeniu, organizat de către Școala Europeană de Microchirurgie Reconstructivă, ce reunește cei mai renumiți chirurgi din chirurgia plastică și reconstructivă internațională.