„Cancerul este o realitate, putem deveni oricând victimele acestei boli” – acesta este avertismentul medicului Şerban Negru, fondatorul Asociaţiei OncoHelp din Timişoara, care a fost invitat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE. Tocmai de aceea, oncologul timişorean consideră că prevenţia este foarte importantă şi ne recomandă să realizăm controale de rutină care ne pot salva viaţa.
Şerban Negru a explicat şi care sunt aceste controale de rutină care trebuie făcute, astfel încât această boală cruntă să poată fi depistată în fază incipientă, deci să poată fi tratată. Astfel, pentru depistarea cancerului mamar este recomandată realizarea unei mamografii o dată pe an femeilor cu vârsta peste 40 ani şi o palpare lunară a sânilor. În ceea ce priveşte cancerul colorectal, după vârsta de 50 ani, atât femeile cât şi bărbaţii trebuie să facă o colonoscopie. Iar pentru depistarea în fază incipientă a cancerului de col uterin este recomandată efectuarea testului Babeş-Papanicolau o dată pe an.
„Dacă facem ce trebuie făcut, putem reduce cu 50% riscul de a ne trezi cu un cancer netratabil, în fază avansată. În prezent, două treimi din cancere se vindecă. Cancerul există dintotdeauna. Dacă ne uităm în istoria medicală a omenirii, în anul 1913, doar 10% din bolnavii de cancer din SUA se vindecau, în 2012 s-a ajuns la 68%. Probabil că generaţiile viitoare vor vedea cum 98% din bolnavii de cancer se vindecă”, a declarat Şerban Negru.
Medicul timişorean consideră că pot fi rezultate mai bune în ceea ce priveşte vindecarea de cancer prin implementarea unor sisteme de prevenţie, decât să se investească în tratamente pentru bolnavii aflaţi în faze terminale, asta pentru că „metodele de prevenţie salvează mai multe vieţi decât noile medicamente, care sunt şi ele spectaculoase.
Această boală, cancerul, este o realitate care se poate întâmpla oricui, oricând putem fi victime ale acestei boli”.
Şerban Negru a explicat că, în ultima perioadă, în judeţul Timiş, tot mai multe femei sunt depistate cu cancer mamar în faze incipiente, şi nu în avansate. Vă reamintim că anul trecut, la Spitalul OncoHelp din Timişoara a ajuns un aparat de radioterapie de ultimă generaţie, cu ajutorul căruia au fost trataţi aproape 500 de pacienţi. „Sunt mândru de acest lucru, pentru că am ştiut că 491 de pacienţi trăiesc pentru că au făcut radioterapie la noi. Vom mai cumpăra un aparat de radioterapie, care va funcţiona din anul 2016, ne gândim să luăm un credit din bancă pentru a-l achiziţiona. Ne-am propus ca în acest an să tratăm cu primul aparat de radioterapie o mie de oameni”, a precizat Şerban Negru.
Fondatorul Asociaţiei OncoHelp şi-a propus ca în viitor să dezvolte partea de radioterapie, dar şi secţia de îngrijiri paliative, în care se află 20 de paturi şi în care sunt internaţi oameni care au pierdut lupta cu cancerul, care aşteaptă să moară.
Din nefericire, inca din 2008 se stia ca unul din 10 locuitori din judetul Timis este bolnav de cancer. O statistica ingrozitoare …este firesc ca in acest caz sa nu avem un Spital de oncologie de inalta tinuta de stat? Nu spun ca OncoHelp nu este de ajutor….totusi este un spital privat. pe cand staul isi va afce datoria pentru miile de bolnavi de cancer din judet si va construi un spital de oncologie profesionist….sa vedeti in ce conditii exista acum spitalul de ocologie de stat, evacuta de tigani din fosta caldire de pe Bulevardul Mihai Viteazau, care si ala era impropriu….Oncologia de stat timiseana este de rasul curcilor ….daca nu ar fi tragica situatia.