Marilen Pirtea se laudă: “Politicul nu dictează Universităţii de Vest din Timişoara...

Marilen Pirtea se laudă: “Politicul nu dictează Universităţii de Vest din Timişoara ce să facă”. Ce măsură spune că va lua pentru a fi depistate lucrările plagiate

1
DISTRIBUIȚI

pirtea

O serie de lucrări de doctorat ale unor politicieni din România au fost suspectate de plagiat, în ultima perioadă. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, spune că are soluţia rezolvării acestei probleme, şi anume implementarea unui proiect de metodologie care să aibă ca scop “înlăturarea oricărui semn de întrebare asupra tezelor de doctorat și a lucrărilor științifice, indiferent că autorii fac parte din clasa politică sau alt grup profesional”. Un astfel de proiect va fi înaintat Senatului universităţii pentru a-l aproba.

Rectorul UVT este convins că instituţia pe care o conduce nu are nevoie de o astfel de metodologie, dar îşi propune ca acest set de măsuri să funcţioneze ca un proiect pilot pentru toate universităţile din România. “Politicul nu dictează mediului universitar ce să facă, cel puțin nu Universității de Vest din Timișoara”, mai scrie Marilen Pirtea într-un comunicat de presă intitulat “Vânătoarea de vrăjitoare” dăunează grav sănătăţii…mediului academic”.

Marilen Pirtea reaminteşte că UVT a fost prima instituţie din ţară care a semnat un protocol de prevenţie cu Direcţia Generală Anticorupţie şi a implementat cel mai performant sistem de antiplagiat din lume, cu scopul de a depista şi preveni eventualele fraude academice. Cu programul de antiplagiat sunt verificate toate tezele de doctorat înaintea susţinerii lor, iar din acest an universitar, softul va fi utilizat şi la licenţă şi master.

Vă reamintim că şi un profesor de la UVT a girat lucrări ştiinţifice pentru deţinuţi, dar rectorul Pirtea se scuză spunând că acesta nu era titular, ci în regim de plata cu ora.


De asemenea, Marilen Pirtea consideră că ar trebui să se renunţe la ideea că România este o ţară de hoţi. “Nu, nu îi putem trata pe toți ca pe o hoardă de infractori, plecând de la „prezumția de vinovăție”. O măsură înclinată către un singur grup social nu ar fi cea mai corectă. Principiile de corectitudine academică se aplică tuturor, legea trebuie să fie lege pentru toți. Unde ne oprim cu „prezumția de vinovăție”? Este o întrebare cât se poate de legitimă. După ce reanalizăm tezele de doctorat ale politicienilor, trecem la cei din economic, juridic, arte, sociologie, matematică, informatică, teologie…? Nu este în regulă să spunem că toți politicienii sunt plagiatori, că toți medicii iau mită, că toți avocații fac trafic de influență, că toți profesorii practică furtul intelectual. Riscăm să transformăm totul într-o vânătoare de vrăjitoare. Nu, România nu este o țară de hoți. România este o țară frumoasă… dacă ne uităm și spre cei care lucrează bine”, crede rectorul UVT.

Marilen Pirtea concluzionează că este nevoie de o serie de măsuri pentru înlăturarea oricărui semn de întrebare asupra tezelor de doctorat cu scopul sprijinirii credibilităţii mediului universitar.

1 COMENTARIU

  1. Corect, nu suntem o țară de hoți, dar dumneavoastră girati nu mai știu mare hot , în persoana lui Popara Marius.
    Unde îl promovați? ?????
    Prin politica vărului Blaga în interiorul MI-ului!!!
    Cu toate ca am auzit doar lucruri pozitive despre dvs, această susținere e de neînțeles !
    Toată stima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.