Lacul Surduc, sursă de apă și loc de agrement pentru vestul țării....

Lacul Surduc, sursă de apă și loc de agrement pentru vestul țării. Ce legende are și ce promisiuni au rămas neîndeplinite FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>10. lacul surduc dimineata

Lacul de acumulare Surduc, cel mai mare din judeţul Timiş, s-a format în urma începerii construirii barajului din zona Munţilor Poiana Ruscă, în 1972. În cinci ani, lacul, cu o suprafaţă de 460 de hectare şi o adâncime de până la 20 de metri, a atins 25 de milioane de metri cubi de apă, aproximativ jumătate din capacitatea la care fusese proiectat. Lacul, care asigură în bună parte aprovizionarea cu apă potabilă a Timişoarei şi a zonei din împrejurimi, a devenit în ultimele două decenii una dintre cele mai cunoscute atracţii turistice ale judeţului.

Şi lacul Surduc are legenda sa

Lacul se află la aproximativ o sută de kilometri de Timişoara, pe raza comunei Fârdea, una dintre cele mai frumoase zone ale judeţului Timiş, cu munte, apă şi aer curat. Cum apa lacului nu îngheaţă, mii de păsări acvatice se adăpostesc aici pe timpul iernii, lacul fiind o zonă de agrement şi pentru pescari şi vânători sau pentru amatorii de ieşiri pe lac cu bărci sau hidrobiciclete. Amatorii de plimbări se pot bucura, la rândul lor, de liniştea şi frumuseţea zonei, fie şi pentru câteva ceasuri, căci ofertele de cazare pentru turişti sunt mai mult decât modeste, mai ales în această perioadă a anului.

Deşi este un lac artificial relativ nou, are şi el legenda lui, aşa cum îi stă bine oricărui loc doritor să atragă cât mai mulţi turişti. În adâncurile lacului ar trăi mai multe duhuri, iar după spusele pescarilor locali, care sunt gata să jure că au văzut arătarea cu ochii lor, pe fundul lacului îşi face veacul un monstru cu patru ochi, asemănător celui din Loch Ness, care scoate capul din apă doar în nopţile cu lună plină.

Turism internaţional, în fază de promisiuni

După 1990, pe malul lacului s-au ridicat câteva sute de case de vacanţă, iar pe drumul spre Mâtnic, chiar un mic cartier privilegiat unde şi-au ridicat case de vacanţă administratori ai judeţului din ultimii 15 ani şi prieteni politici ai acestora. Mai-marii judeţului s-au angajat să ecologizeze lacul şi să asigure infrastructura necesară, să valorifice întreg potenţialul zonei şi să o includă într-un circuit turistic internaţional, estimând investiţii de peste patru milioane de euro, dar toate angajamentele au rămas în fază de promisiune. Deocamdată, Asociaţia Aeronautică Română organizează în fiecare an, în sezonul estival, festivalul internaţional „AeroNautic Show”, iar Federaţia Română de Canotaj s-a arătat interesată de posibilităţile pe care le oferă lacul Surduc pentru organizarea unor competiţii internaţionale de canotaj şi caiac-canoe.

Atracţii turistice ale zonei

Zona comunei Fârdea este foarte atractivă pentru amatorii de drumeţii montane, în toate anotimpurile. Din centrul comunei se desprinde un drum destul de lung şi anevoios spre cabana „Căpriorul”, de unde cei care se încumetă să urce pe poteca adânc săpată pe alocuri de ape, pot admira poieniţe cu copaci rari, păduri de stejar, mesteacăn şi fag, şi pe alocuri salcâmi şi ienuperi. De pe deal poate fi admirată întreaga privelişte: lacul Surduc, comuna din vale şi Munţii Poiana Ruscă, acoperiţi de păduri, care se înalţă în spatele lacului, sau Valea Nădragului, iar la poalele munţilor care străjuiesc lacul se deschide depresiunea Caransebeşului, în spatele căreia se profilează Munţii Semenic şi dealurile Buziaşului. Cei care nu sunt ispitiţi de ascensiuni montane pot vizita minunatele bisericuţe de lemn din zonă şi satele de munte care păstrează, în bună parte, ceva din atmosfera arhaică a vieţii de odinioară.

Surse foto: e-primarii.ro, adevarul.ro, opiniatimisoarei.ro, comoaranoastra.ro, laculsurduc.ro, turismtimis.ro, ziarelive.ro, trilulilu.ro, facebook.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.