ALERTĂ Agent Green cere măsuri pentru protejarea pădurilor virgine din munţii Ţarcu...

ALERTĂ Agent Green cere măsuri pentru protejarea pădurilor virgine din munţii Ţarcu care sunt tăiate sălbatic

0
DISTRIBUIȚI

 

taieri paduri banat agent green (15)

Agent Green cere Guvernului României și UE să ia măsuri urgente împotriva tăierilor ilegale de păduri virgine din Munții Țarcu. În zonă are loc un adevărat concurs de tăieri ilegale, atrag atenția reprezentanții organizației de protecție a mediului.

 

În munții Tarcu, 1386 de hectare cu păduri virgine descoperite în anul 2005 sunt exploatate în acest moment cu aprobarea Direcției Silvice Reșița și cu încălcarea legislației. ”Cel puțin 28.951 de metri cubi au fost deja extrași doar de pe un singur versant în ultimii 5 ani de o singură firmă, Susai Servcom SRL”, anunță reprezentabții Agent Green care solicită ministerului mediului să oprească imediat tăierile din aria proejata sit Natura 2000 Munții Tarcu și să instituie un moratoriu la nivel național. Comisia Europeană trebuie să ia de asemenea atitudine pentru a opri devastarea progresivă a pădurilor și încălcarea directivelor Europene.

Clienții principali ai companiei de exploatare sunt Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Losan și Massiv. Agent Green a lansat și o petiție pentru salvarea ultimelor păduri virgine.

“Am fost să verificăm în ce stare de conservare sunt făgetele seculare din Țarcu și am descoperit un măcel în plină desfășurare. Zeci de mii de metri cubi au fost deja extrași de firmă Susai care în 2014 a exploatat și în Parcul Național Retezat și a dus lemnul la Schweighofer. Am văzut în Tarcu versanți întregi brăcuiți și alții cu arbori seculari marcați săptămâna trecută și care urmează să fie doborâți în zilele următoare.


Ministerul Mediului trebuie să intervină astăzi că să salveze ce a mai rămas” a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green.

Primul și singurul inventar oficial al pădurilor virgine a fost realizat în perioadă 2001-2004. “România adăpostește 2/3 din pădurile virgine din Uniunea Europeană. Cele mai multe țări nu mai au așa ceva și se închină când văd una. La noi în țara în schimb, de când s-a aflat unde sunt aceste păduri s-a dat startul la concursul de distrugere că nu cumva să mai rămână ceva de protejat. Studiul oferit gratis de cercetătorii străini le-a intrat politicienilor si silvicultorilor romani pe o ureche si le-a ieșit pe alta. De atunci ministerul și Romsilva vegetează, nu protejează și dirijeaza decimarea sistematica a pădurilor virgine. A sunat al doisprezecelea ceas pentru ministerul mediului dacă mai dorește sa respecte legea si sa lase ceva generațiilor viitoare”, a mai spus Păun.

taieri paduri banat agent green (4)

Agent Green cere Ministerului Mediului, să dispună încetarea exploatărilor forestiere din pădurile virgine din munții Tarcu și să sancționeze conducerea Direcției Silvice Reșița; să adopte imediat un moratoriu la nivel național pentru sistarea exploatărilor forestiere în toate pădurile virgine conform inventarului din anul 2005.

De asemenea, companiilor Kronospan, Holzindustrie Schweighofer, Losan și Massiv le cere să refuze lemnul exploatat din păduri virgine românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.