Premierul sârb susține că TPI este un „tribunal politic” ce nu a...

Premierul sârb susține că TPI este un „tribunal politic” ce nu a reușit să reconcilieze Balcanii

0
DISTRIBUIȚI
<


p>Aleksandar Vucic 01.jpg_resize

Premierul sârb Aleksandar Vucic a descris vineri Tribunalul de la Haga ca fiind un „tribunal politic” ce nu a reușit să reconcilieze țările din fosta Iugoslavie, relatează AFP.

„Tribunalul nu a reușit să îndeplinească unul dintre obiectivele pe care le-a stabilit, și anume reconcilierea în fosta Iugoslavie. Numeroase verdicte au demonstrat, de fapt, că această instanță a acționat în special ca un tribunal politic, și nu ca o instituție juridică”, a declarat Vucic, în cadrul unei conferințe de presă la Belgrad, a doua zi după achitarea liderului ultranaționalist sârb Vojislav Seselj.

„Nu există nicio îndoială că Tribunalul de la Haga nu și-a îndeplinit obiectivul fixat, dimpotrivă, a continuat să bată cuie în sicriul Balcanilor adormiți, pentru ca aceștia să continue în viitor să se ocupe de trecutul lor, de războaie, de vărsare de sânge și de conflicte, fără a face nimic altceva”, a mai spus Vucic.

Calificând procesul împotriva lui Seselj ca fiind „politic de la început”, premierul sârb a criticat ferm Tribunalul Penal Internațional pentru că le-a cerut autorităților de la Belgrad să forțeze întoarcerea sa la Haga, după ce instanța l-a eliberat în noiembrie 2014 din motive de sănătate.

Premierul i-a prezentat „cele mai bune urări” liderului ultranaționalist subliniind în același timp că are „o problemă” cu politica pe care acesta o apără.

„Cred că (această politică) împinge Serbia în trecut, către instabilitate și către probleme și mă opun cu fermitate acestei politici”, a mai spus el.

Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.