Un eveniment cu adevărat ieşit din tipare a avut loc aseară, la Jazzissimo Lounge, unde melomanii care apreciează jazz-ul de improvizaţie au avut parte de o seară mai mult decât agreabilă, menită să dărâme bariere. Cei doi muzicieni olandezi care au poposit pe scena timişoreană, Ig Henneman şi Ab Baars sunt figuri cunoscute pentru cunoscătorii genului, iar evenimentul a fost inclus într-un turneu naţional organizat de Muzica de Vest, cu sprijinul Ambasadei Regatului Olandez la Bucureşti.
Concertele olandezilor se bazează pe compoziţii proprii şi pe material complet improvizat, iar spectatorii timişoreni care au savurat acest spectacol unic au putut achiziţiona de la faţa locului şi câteva materiale discografice cu duo-ul care s-a născut în timpul unui festival din Roma în 1999. „Muzica noastră este aceeaşi peste tot şi nu credem că există prea mari diferenţe între publicul de aici sau din alte ţări. Cu toate acestea, în România oamenii aşteaptă să asculte altceva, sunt curioşi de nou, poate şi pentru faptul că nu aud prea des o asemenea muzică.
În Amsterdam, de exemplu, există multe cluburi de muzică improvizată şi lumea ştie la ce să se aştepte“, ne-au declarat înaintea concertului muzicienii olandezi.
Ab Baars şi Ig Henneman au participat la numeroase festivaluri internaţionale şi au susţinut concerte fie în formula aceasta de duo , fie cu propriile lor grupuri, realizând turnee în Germania, Italia, Japonia, Canada, Brazilia, Norvegia sau recent în Statele Unite. „La început lumea e puţin speriată de muzica noastră, dar la concert lumea se obisnuieşte treptat şi ajunge să ne aprecieze. Lumea merge la concert pentru a recunoaşte lucruri, există anumite aşteptări. În aceeaşi măsură, vor să fie şi surprinşi. Lumea cumpără CD-urile noastre, dar muzica asta n-o poţi asculta când speli vasele. E altfel de muzică, dacă ai ascultat aşa ceva te poţi raporta la ea, dacă nu ştii nimic, trebuie să fii foarte atent la început“, ne-au mai declarat muzicienii olandezi. Spectatorii care au ales să-şi petreacă seara de vineri alături de cei doi muzicieni au avut parte de un recital interesant de improvizaţie, iar printre instrumentele „etalate“ de Ab Baars la faţa locului s-a numărat şi shakuhachi, un flaut japonez cu cinci găuri. „Atunci când cântăm în faţa oamenilor, noi muzicienii încercăm să comunicăm cu ei. Unii preferă să rămână într-o anumită zonă de confort, alţii nu se simt bine dacă sunt îngrădiţi, vor altceva. Noi preferăm să mergem peste graniţe, să căutăm noi moduri de exprimare. Ca şi colegi de breaslă n-avem nimic de zis despre cei care preferă să meargă în zona standardelor de jazz previzibile, care nu aduc nimic nou. Ca şi ascultători însă, preferăm lucrurile care ne surprind“, au declarat muzicienii olandezi care formează un cuplu de 30 de ani.