Povestea celor nouă fete rele ale României GALERIE FOTO

Povestea celor nouă fete rele ale României GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

colaj 1

Au cel mult 18 ani, dar au o deja un trecut tumultuos, demn de thrillere americane. Nu au muncit niciodată, însă prin mâinile lor au trecut zeci de mii de euro. Sărăcia, dependenţa de droguri, jocurile de noroc, ţigările, alcoolul sau anturajul sunt doar câteva dintre motivele pentru care cele nouă fete au ales să spargă magazine, case sau biserici pentru bani. Acum, cele mai mari hoaţe minore din România sunt rezidentele Centrului de Reeducare din Buziaş, singurul din ţară care găzduieşte infractoare minore, după ce centrul de la Găeşti a fost închis în toamna anului trecut.

Este dimineaţă. Forfotă mare în curtea centrului din Buziaş. Cei 70 de băieţi, urmăriţi de ochii vigilenţi ai celor doi agenţi de pază care îi supraveghează, aşteaptă să intre la un curs inedit de istorie. După câteva minute, îşi fac prezenţa şi cele nouă. Machiate, cu unghiile viu colorate, îmbrăcate în haine mulate, tinerele cu feţe zâmbitoare intră în sală, căutând fără sfială atenţia băieţilor. Se aşează cuminţele pe scaunele de pe ultimele rânduri, însă figura unei femei în uniformă care nu le scapă din ochi ne spune că fetele de la Buziaș au pierdut demult inocența vârstei. Cursul despre istoria românilor nu prea le interesează pe fete, aşa că încep să şuşotească, dar paznicii le avertizează că trebuie să facă liniște. Ioana şi Aniţa nu fac parte din grupul „vesel”, de altfel cele două fete stau şi separat în camere, din cauza problemelor de comportament.

Ioana și Anița

Ioana are 15 ani, este din Alba-Iulia şi a trecut printr-o dramă cumplită. La vârsta de doar cinci ani şi-a văzut mama înjunghiată de soţ. A crescut într-un centru de plasament şi de la zece ani s-a apucat de furat. Ultima dată a ales să dea atacul la o biserică, pentru că „ştiu că popa nu m-ar fi bătut, dacă m-ar fi prins”. „Am furat din case, o dată m-au prins şi mi-am luat două capace. Apoi am spart cutia milei, m-a prins popa şi eu am stat ca proasta să îmi facă poză şi aşa am ajuns în centru”, ne povesteşte fata râzând. Aniţa are 17 ani, este din Brăila, dar la fel ca colega ei, nu prea se înţelege cu restul fetelor. „Stau singură în cameră pentru că aşa e mai bine. Nu mă înţeleg cu niciuna. Domnişorică, m-am certat cu o fată şi mi-a tras într-o zi o palmă de mi-a ars obrazul toată ziua”, spune Aniţa. Fata se află în centrul de reeducare fiindcă a furat din case pentru că avea nevoie de bani pentru ţigări.

 Claudia

Claudia, la fel ca celelalte fete, abia aşteaptă să-și spună povestea, pentru a scăpa de ora de istorie. Are 17 ani şi trei luni şi este în centru de aproape trei ani după ce a furat din case şi magazine ca să aibă bani de „păcănele”. Dependența de aparate a făcut-o să recurgă la lucruri greu de imaginat. Și-a lăasat mama pe drumuri, după ce a vândut casa în care locuiau, într-o comună din Satu Mare, iar banii i-a „investit” în jocurile de noroc. „Cel mai mult am furat 30.000 de euro de la un avocat. Eram împreună cu trei prietene în centrul oraşului, acolo unde stau fetele la traseu, şi avocatul era băut şi l-am prostit să ne ia pe toate acasă. I-am băgat pastile în băutură şi i-am furat toţi banii. Nu ne-a dat la poliţie că a doua zi nu şi-a mai adus aminte nimic”, ne povesteşte Claudia isprava zâmbind. Banii nu au stat în buzunarul ei mai mult de trei săptămâni, fata i-a cheltuit pe „aur, discoteci, taxiuri şi aparate”. Regretă ce a făcut şi se bucură că nu a ajuns la puşcărie, unde a auzit că este mai rău, însă e cam speriată pentru că în câteva luni va fi eliberată, dar „nu ştiu ce mă aşteaptă afară”.

Ruxandra

Ruxandra este de la vârsta de 14 ani în Centrul de Reeducare, iar în iunie va fi eliberată. Tânără este închisă tot pentru furt. „Îi urmăream pe proprietari când plecau de acasă şi intram în casă. Furam doar bani, aveam nevoie de ei ca să mă distrez, mă plimbam toată ziua cu taxiul, ţigări, de drogat nu m-am drogat niciodată. Furam cu mai mulţi prieteni şi pe mine m-au prins în fapt”, ne spune Ruxandra, din Sibiu. Fata locuia doar cu mama ei, tatăl a murit, şi este convinsă că după ce va ieşi se va înscrie la şcoală în clasa a X-a.

Carmen

Carmen din Botoşani are 17 ani şi este foarte vorbăreaţă. Tânăra, machiată destul de strident, îmbrăcată modern şi cu nişte cercei mari de aur în urechi, este nemulţumită că la Centrul de la Buziaş nu prea poate să stea cu băieţii de poveşti, prieten îşi mai face, dar nu poate să se sărute cu el. „Toată iubirea e pe o foaie de hârtie, avem voie la vizite, dacă avem prieteni în centru, doar supravegheate. Nu ne lasă să ne sărutăm sau să ne atingem, doar să povestim.


La Găeşti nu era aşa. Aici au haltere, vă daţi seama ce bărbaţi”, ne spune amuzată Carmen. Fata este închisă pentru furt, dar nu vrea să ne spună mai multe pentru că îi este ruşine de ce a făcut.  Nici de modul în care angajaţii centrului se comportă cu ea nu este foarte mulţumită, „unii se comportă cu noi ca şi cum am fi nişte câini, alţii sunt de treabă”.

Mihaela din Craiova

Colega ei de cameră, Mihaela, are 16 ani şi este din Craiova. Este de etnie romă, iar furatul a devenit pentru ea un adevărat viciu. Se ruşinează când o întrebăm de ce a furat: doar că din cauza anturajului şi al drogurilor. „Am stat în ţigănie la Craiova, acum mama e plecată în Anglia şi după ce ies din centru o să plec şi eu la ea”, ne povesteşte copila.

Loredana

„Mă duc în cameră şi mă tai, să moară frati-mio! Ei să-şi vadă de steaua lor, nu de a mea. Chiar dacă mai am câteva zile până la eliberare, merg şi sparg tot de nervi”, se aude un strigăt înecat de lacrimi. Este Loredana. Fetiţa este foarte revoltată de faptul că băieţii au râs de ea în timpul orei de istorie, iar restul fetelor au chicotit pe seama acestui lucru.  Are părul împletit în două codiţe, este fardată la ochi, iar unghiile lăsate să crească sunt colorate într-un roşu strident. Ţine mereu în mână un ursuleţ roz, pe Pardilian, pe care l-a primit de la un băiat din Centrul de Reeducare de la Găeşti. După câteva minute reuşeşte să se calmeze şi ne povesteşte câte ceva despre viaţa ei. Este pe jumătate ţigancă, iar părinţii s-au despărţit, astfel că ea şi cu sora geamănă au rămas la mama pentru că „tata spunea că nu suntem ale lui”. Loredana a trebuit să se despartă de sora ei pentru că din cauza sărăciei, mama a luat decizia să-şi vândă fiica unui cuplu din America, pe când avea 10 ani. Şi mama şi-a refăcut viaţa la scurt timp, astfel că pe fetiţă a crescut-o bunica. „Mama e ţigancă şi îmi pare rău când se vorbeşte de rău de ţigani. Bunica nu avea bani şi recunosc că m-am apucat de furat de la vârsta de zece ani, nu mi-e ruşine. Am văzut că nu merge cu cerşitul şi am trecut la furat. Bunica îmi tot spunea să nu mai fur, dar eu îi spuneam „du-te dracu de babă, lasă-mă să fac bani”, povesteşte Loredana. Fata a ajuns la centrul de reeducare după ce împreună cu o verişoară au intrat într-un apartament, au bătut o femeie „până au învineţit-o” şi apoi i-au furat două telefoane şi 200 de lei. „Se pregătea să meargă la nuntă şi verişoara mea şi-a băgat mâinile în coc şi a tras-o de păr. Ne-au văzut vecinii şi aşa am ajuns aici”, mai spune fetiţa. Are 17 ani şi jumătate, este din Suceava, iar pe 24 februarie va fi eliberată. Copila este foarte pasionată de farduri şi oje, „când mergeam la furat, prietenii îmi spuneau că nu mă mai iau cu ei pentru că eram mai preocupată să fur şampoane, machiajuri şi dulciuri, decât să caut după bani”. Loredana a urmat un curs de manichiuristă în interiorul centrului şi după ce va ieşi vrea să se întoarcă la bunica ei şi să îşi găsească un loc de muncă.

Mihaela din Suceava

Tînăra din Suceava povesteşte că s-a apucat de furat ca să crească un bebeluş pe care părinţii l-au lăsat la familia ei, pentru ca aceştia să poată munci prin ţară. „Acasă aveam condiţii, dar nu am vrut să iau bani din casă şi m-am apucat de furat ca să îl ajut pe copil, pentru că am ţinut foarte mult la el. Apoi, recunosc, a devenit o obişnuinţă”, spune zâmbind Mihaela. Fata este închisă de mai bine de doi ani, după ce profesorii din casa cărora tot fura au montat camere de supraveghere care au dat-o de gol. „Nu furam toţi banii ca să nu-şi dea seama, o dată am furat şi 1.500 de euro. Au început să se certe între ei şi au pus camere şi m-au prins”, își amintește fata. Singura care stă rezemată de un perete şi nu vrea să vorbească este Codruţa, după ce tinerii din centru au reuşit să o supere de dimineaţă. Are 17 ani este din Braşov şi la fel ca restul fetelor închise, se află în centru tot pentru furt.

Viitorul

Toate fetele abia aşteaptă să iasă din centrul de reeducare şi se jură că nu o să mai fure, deşi o mare parte dintre ele habar nu au unde vor locui sau ce o să mănânce. Este şi cazul lui Viorel, care a fost eliberat la vârsta de 17 ani, ardea de nerăbdare să fie liber, dar a trimis o scrisoare care i-a emoţionat pe reprezentanţii centrului. „Au fost zile când nu aveam ce să mănânc, mă culcam de foame. Nu ştiu ce să mai fac, cred că am să fur iar, să pic la puşcărie că acolo am ce să mănânc, dar aici acasă nu am. Nu am ce să fac, asta mi-e soarta mea”, a scris Viorel. Lavinia Solotchi, purtătorul de cuvânt al Centrului de Reeducare din Buziaş, a afirmat că, deseori, copiii care provin din centre de plasament sau din familii dezorganizate, încep să încalce regulile cu puțin înainte de a fi eliberaţi ca să mai amâne plecarea din centru pentru că ştiu că nu au unde să plece. În România, există două centre de reeducare: unul pentru băieţi, la Târgul Ocna, şi cel de la Buziaş, care este mixt. Cel din urmă găzduieşte aproape 80 de mici infractori, închişi pentru tentativă de omor, viol, furt şi tâlhărie, majoritatea au vârste cuprinse între 17 şi 18 ani. b

Foto: Adrian Pîclișan

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.