Şcolile de prestigiu din Timişoara vor fi preferatele părinţilor care îşi înscriu copiii în clasa pregătitoare sau în clasa întâi şi în acest an. Doar la Liceul Pedagogic, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş estimează că vor fi înscrişi aproximativ 200 de micuţi, deşi instituţia are doar două clase formate din cel mult 60 de elevi. La fel ca în anul trecut, există posibilitatea ca unii părinţi să apeleze la cunoştinţele care locuiesc pe străzile aflate în circumscripţia şcolilor de elită şi îşi vor face flotant. Aura Danielescu, inspector şcolar adjunct, a spus astăzi că în judeţul Timiş s-au format 260 de clase pregătitoare, clase care au rezultat în urma recensământului realizat în şcoli în luna octombrie a anului trecut. „E dreptul fiecărui părinte să îşi stabilească o reşedinţă sau un domiciliu pe o anumită stradă.
Dacă s-au făcut vize de flotant, numărul copiilor care aparţin de circumscripţie poate fi mult mai mare decât cel transmis şi atunci numărul de clase ar putea fi insuficient. Se vor aplica criteriile generale, urmând a se aplica criteriile de departajare specifice”, a afirmat inspectorul Danielescu. În cazul în care nu se va putea face o departajare a elevilor, Inspectoratul Şcolar Timiş se gândeşte la două variante: fie arondează o stradă unei alte unităţi de învăţământ, astfel încât copilul să poată fi înscris într-o şcoală, fie va fi suplimentat numărul de clase pregătitoare, dacă va fi spaţiu suficient.
Astăzi a debutat înscrierea în învăţământul primar pentru clasa pregătitoare şi clasa întâi. Aproape 7.000 de elevi din Timiş sunt aşteptaţi să fie înscrişi în clasa zero. Inspectorul şcolar general Cornel Petroman a declarat că sunt părinţi care au „dorinţe exagerate. Sunt părinţi care doresc ca copilul lor, care a împlinit şase ani până la 31 august să rămână la grădiniţă, iar alţii vor să grăbească înscrierea copilului la şcoală chiar dacă de abia a împlinit cinci ani”.
Copiiii sunt crescuti de mici in spiritul pilelor, relatiilor, spagii, eludarii legii, a smecheriei, a puterii banilor. Parintii sunt obsedat de bani si de trai bun, avand obsesia crearii unor conditii bune gen scoala de fite, i-phone, laptop, masina etc. Nu isi dau seama ca nu asta inseamna o educatie sanatoasa data copiilor si-i transforma in niste cocalari ratati.
Poate cei de la inspectorat ar fi trebuit sa citesca cu atentie metodologia(art.4.4) si sa observe cu atentie ca rearondarea se poate face inainte de inceperea inscrierilor, cand evalueaza capacitatea scolii, nr. de copii, optimizarea procesului de cuprndere in clase. Mi se pare absurd şi ilegal să-şi invoce neglijenţa şi să procedeze la schimbarea regulilor din mers.