O plimbare cu „autobuzul zburător”: urci un simplu muritor şi aterizezi conte

O plimbare cu „autobuzul zburător”: urci un simplu muritor şi aterizezi conte

0
DISTRIBUIȚI

balon-cu-aer-cald--inchiriere-balon-1379

Au trecut patru ani de când Andreea Kremm a avut parte de una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa ei. Prima călătorie cu balonul, deasupra cangurilor din Australia, au determinat-o pe timişoreancă să îşi dorească să-şi cumpere propriul balon, singurul de altfel din partea de vest a ţării. „În Australia am văzut şi baloane în care intrau 16 pasageri, era ca un fel de autobuz zburător, am fost fermecată de baloane. Am ajuns acasă şi am căutat pe Internet baloane de vânzare şi am reuşit să achiziţionez unul second-hand, cu 10.000 de euro. Nu ştiam nimic despre baloane, habar nu aveam ce să fac cu el, dar îmi doream să zbor”, povesteşte Andreea Kremm.

În cautarea unui expert care să piloteze balonul achiziţionat, femeia l-a cunoscut pe Nelu Glăvan, cel mai experimentat pilot de baloane cu aer cald din vestul ţării, iar după nouă luni de când a intrat în posesia balonului, s-a realizat şi primul zbor deasupra satelor din jurul Timişoarei cu „Balloony”.

Andreea Kremm a luat decizia de a face din pasiunea pentru zborurile cu balonul cu aer cald o afacere şi la sfârşitul anului 2009 deschide prima şi singura firmă din partea de vest a ţării care se adresează iubitorilor zborului de agrement.


În Balloony încap patru pasageri, plus pilotul, iar în cei patru ani în care a zburat deasupra împrejurimilor Timişoarei, balonul cu aer cald a fost locul prefect pentru zeci de cereri în căsătorie, cadoul perfect de Ziua Îndrăgostiţilor sau de ziua de naştere a unei persoane dragi.

Cât costă un zbor de o oră cu Balloony

Zborul cu balonul cu aer cald sau cu gaz este mereu imprevizibil pentru că nu ştii niciodată unde vei ateriza. „Balonul cu aer cald nu e controlabil, zburăm unde ne duce vântul, dar avem grijă să nu depăşim graniţa României, de aceea fiecare zbor este unic. Cel mai bine este să zbori dimineaţa devreme sau seara pentru că atmosfera este liniştită, iar aerul este destul de rece”, a explicat astăzi pilotul Nelu Glăvan, în cadrul unei conferinţe de presă. Costurile pentru un zbor de o oră cu balonul cu aer cald se ridică la peste 100 de euro de persoană în timpul săptămânii şi 120 de euro, plus TVA, în weekend. Vara se fac două – trei zboruri pe săptămână, printre cei mai curajoşi pasageri ai balonului se numără aventurierii care doresc să încerce o experienţă inedită, dar şi mulţi turişti străini interesaţi să vadă Banatul de sus. „Sezonul de zbor începe în luna aprilie şi se termină în noiembrie. Avem doar un balon şi de aceea din banii obţinuţi din zboruri reuşim să acoperim cheltuielile de întreţinere”, a mai adăugat Andreea Kremm.

Zborul de agrement cu baloane cu aer cald nu este prea răspândit în România. În ţara noastră se găsesc doar unsprezece baloane cu aer cald, printre care unul la Timişoara, şi doar  18 piloţi cu licenţă, deşi Ungaria are sute de astfel de baloane. Andreea spune că în judeţul Timiş sunt patru piloţi care au reuşit să obţină o licenţă pentru că sunt necesare multe ore de zbor pentru dobândirea ei.

Curajoşii care zboară cu balonul cu aer cald au parte la aterizare de un ritual al botezului, care se practică încă din secolul al XVI-lea. Pilotul le spune povestea balonului, apoi debutanţilor li se pune pământ în cap, sunt aprinse câteva fire de păr, care mai apoi sunt udate cu şampanie, iar la final primesc titluri nobiliare de conte şi contesă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.