Cum poate energia verde sa afecteze joburi și să umfle facturi

Cum poate energia verde sa afecteze joburi și să umfle facturi

0
DISTRIBUIȚI

16-17_steel_shutterstock_08_b05c379681

Preşedintele Sindicatului Siderugistul Hunedoara de la  combinatului Arcelor Mittal Hunedoara, Petru Vaidoş, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă că taxele plătite pentru energia regenerabilă pot pune în pericol locurile de muncă şi a anunţat că sindicatele din siderurgie cer reducerea ponderii energiei regenerabile în factura de electricitate pe care o plătesc marii consumatori, de la 20% până la o valoare de 6%.

„Taxele plătite pentru energia regenerabilă pot pune în pericol locurile de muncă pentru că marii consumatori de energie sunt puternic afectaţi. Costul cu energia regenerabilă se regăseşte în preţul final al produsului, ceea ce face ca acesta să fie necompetitiv. (…) Impactul în cazul combinatului Arcelor Mittal Hunedoara este foarte mare, deoarece ponderea energiei electrice în costul final al produsului este de 10-12 %.


Nu suntem împotriva energiei produse din surse regenerabile, dar este nevoie de un studiu de impact pentru a vedea care este gradul de suportabilitate atât pentru agenţii economici, cât şi pentru populaţie, deoarece şi consumatorii casnici plătesc sume mari pentru susţinerea acestui gen de energie”, a declarat preşedintele Sindicatului Siderugistul Hunedoara, Petru Vaidoş.

În plus, țara noastră are cele mai mari taxe din Uniunea Europeană pentru susţinerea producţiei de energie regenerabilă, susține Vaidos. Această taxă este stabilită la 51,5 lei/MWh, în timp ce taxa pentru cogenerare este de 23,1 lei /MWh. Potrivit calculelor, consumatorul trebuie să plătească în plus 75 lei/MWh, iar uneori aceste costuri reprezintă 20% din factura de energie.

„Având în vedere că procentul de energie regenerabilă şi taxa de cogenerare vor creşte, se estimează că în 2015 acestea vor duce la o creştere a preţului energiei cu circa 50%, faţă de perioada în care taxele nu erau implementate”, a mai spus liderul sindical.

Vaidoş a anunţat sindicatele din industria metalurgică solicită modificarea Legii 220/2008, referitoare la promovarea producerii energiei din surse regenerabile, şi reducerea schemei de sprijin la 6%, până în anul 2020, după modelul Spaniei. Sindicatul Siderurgistul Hunedoara mai cere ca marii producători să fie exceptaţi de la plata taxele pentru energia regenerabilă şi a celei de cogenerare, după modelul adoptat deja de Germania.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.