Plan strategic împotriva bolii pe care o are 1 din 10 români,...

Plan strategic împotriva bolii pe care o are 1 din 10 români, adoptat la Timişoara

1
DISTRIBUIȚI

hepatita

Medicii din întreaga ţară şi-au reunit forţele ca să găsească o soluţie prin care să determine tot mai mulţi români să îşi facă testele prin care pot fi depistate hepatitele cronice. În acest sens, două asociaţii au realizat „Planul strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România”, care a fost lansat la Timişoara în cadrul Congresului Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, la care au participar peste 800 de medici din ţară şi din străinătate. Medicii propun prin acest plan crearea unui grup de lucru alcătuit din specialişti precum medici de familie, epidemiologi, economişti care să se implice în managementul bolilor.


Apoi ar trebui creat un registru al pacienţilor diagnosticaţi pentru prevenirea transmiterii hepatitei, dar şi stabilirea unor politici de prevenirea prin realizarea inclusiv a unui spot care să fie difuzat pe posturile de televiziune.

Achim Kautz, director pentru politici de sănătate şi coordonatorul proiectului, a afirmat că „planul strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România” este unul dintre cele mai bune şi se doreşte să fie implementat în ţara noastră pentru că în jur de două milioane de români sunt infectaţi cu hepatite cronice. „Din aceştia, 85 % nu ştiu că poartă acest virus şi asta înseamnă că în următorii ani în România va exista cel mai mare număr de hepatite virale în faze cronice, de ciroze şi cancer la ficat. Dacă nu se întreprind acţiuni, consecinţele sunt dramatice, 100.000 de români vor muri în următorii 5 – 10 ani. Nu trebuie făcute investiţii, ci doar folosirea în mod eficient a fondurilor existente”, a mai adăugat Achim Kautz. Ioan Sporea, şeful Clinicii de Gatroenterologie din cadrul Spitalului Judeţean Timiş, speră ca Ministerul Sănătăţii să reia programul prin care românii îşi pot face analizele gratuite şi să introducă în acest program şi cele două teste pentru depistarea Hepatitei B şi C, care costă în  jur de 70 de lei. „Planul strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România” va fi prezentat în această săptămână Ministerului Sănătăţii, în speranţa că va fi pus în aplicare.

 

1 COMENTARIU

  1. Grija guvernantilor in raport cu sanatatea romanilor este egala cu zero.Chiar si bolnavii depistati cu boli cronice nu sunt ajutati sa se trateze prin acele asigurari de sanatate.Toate analizele se platesc ,iar in caz ca nu ai bani ,poti muri ….cui sa-i pese ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.