Aberaţiile recensământului la Timişoara – de la purcoaie de CNP-uri dublate, până...

Aberaţiile recensământului la Timişoara – de la purcoaie de CNP-uri dublate, până la zeci de studenţi fantomă în câţiva metri pătraţi

2
DISTRIBUIȚI

recensamant

Recensământul populației făcut în Timișoara ridică mari semne de întrebare în privința cifrelor și a realităților pe care se construiesc toate proiectele de dezvoltare, numărul CNP-urilor duble descoperite în oraşul de pe Bega fiind de aproximativ 10% din totalul populaţiei. O ancheta a emisiunii „Exces de putere” de la Antena 3 împreună cu PRESSALERT.ro a scos la iveală faptul că, în foarte multe situaţii, recenzorii au completat fişele după ureche, ba chiar au fost scări întregi de bloc pe unde nu au trecut, dar apar documente completate parţial sau incorect. Aşa s-a întâmplat pe strada Constantin Stere, nr. 3, bloc 77B, unde preşedinta asociaţiei, Maria Şandru, a aflat că, după cum apare în scriptele Institutului Naţional de Statistică, nu este singura proprietară a apartamentului, ci pe o altă fişă apărea Avram Cerasela. „Această doamnă nu a locuit niciodată aici. Am luat-o mai demult în spaţiu să-şi poată înscrie copilul la liceul sportiv. Tot timpul eu am locuit aici cu fiul meu. Nu a fost nimeni să facă recensământul. Am văzut la televizor că spunea că ne dau amenzi şi am sunat la primărie. Ne-au spus că o să vină cineva, dar nu ajuns nimeni. Suntem două scări de bloc în situaţia aceasta. Domnul Mărăşescu care apare la apartamentul 8, a stat de fapt la 10, dar este plecta de prin 2006”, ne-a explicat Maria Şandru.

Una dintre cele mai întâlnite situaţii este de apariţie a aceluiaşi proprietar pe două fişe de recensământ la adrese diferite.


În cazul lui Horia Vidoni acesta a apărut recenzat atât la locuinţa sa de pe strada Grigore Popa, cât şi la locuinţa, unde proprietar este, în realitate, fiul său. Antonio Rusu apare dublat la numărătoare şi la fosta sa locuinţă, care aparţine acum cumantului său.

Nu puţine sunt situaţiile în care la o singură adresă apar că locuiesc mai mulţi studenţi, dar o banală verificare pe teren a dovedit fie că locuinţele sunt goale, fie că niciodată nu a stat picior de tânăr pe acolo. Conform datelor oficiale ale recensământului, de exemplu, pe strada Romulus, nr. 49A, ar locui 12 studenţi la Medicină în opt camere. Proprietarul casei, Gheorghe Toth, a rămas mască atunci când a auzit acest lucru, explicând că „avem trei camere şi o bucătărie. Niciodată nu am avut studenţi în gazdă. Eu lucrez la Medicină, dar nu am auzit niciodată de numele acestor studenţi. Nu ştiu cum s-a ajuns aici”. În cealaltă parte a oraşului, pe Calea Aradului, o bătrână locuieşte singură deşi, conform recenzorului, aici stau patru studente singure. Pe strada Liege nr.11, apartamentul de patru camere în care ar locui opt tineri are de fapt trei camere şi stau două persoane.

Deşi situat în centrul Timişoarei, pe strada Acedemician Alexandru Borza, fostă Trandafirilor, apartamentul cu nr.4  din imobilul cu numărul 13 apare în actele INS ca o magazie – „patru camere, rezervă, activităţi sezoniere, neocupate,fără apă, canalizare, încălzire”, iar ca şi locatari patru persoane, printre care şi un angajat al Universităţii de Vest din Timişoara. La faţa locului, mai mulţi ţigani, care s-au declarat proprietarii întregii clădiri, au sărit la scandal când a văzut că le este filmată casa. „Avem şi apă şi căldură. E al nostru apartamentul. N-au fost cu recensământul, plecaţi mă de pe stradă” , au răcnit nervoşi ţiganii care au evitat să spună de când sunt proprietarii apartamentului care figurează ca magazie.

 

2 COMENTARII

  1. La sate au fost trecuti „din burta” si oameni care erau de mult plecati din tara. era foarte important sa iasa oamenii la numar astfel incat comuna sa nu piarda banii ce i s-ar fi cuvenit de la Bucuresti.

  2. de ce va mirati de toate chestiile astea? si de ce nu-l intrebati pe dl. joni cojocari, care a fost coordonatorul recensamantului populatiei in Timisoara? el a dat ordinul la recenzori sa completeze fisele din burta ca sa iasa 300.000 locuitori pe Timisoara, ca in realitate nu sint atitia locuitori. Avea boala asta ca Timisoara sa aiba 3 sute de mii de locuitori, cei care au fost recenzori stiu f. bine ce circ facea dl secretar, cand se ducea cu fisele necompletate pt. ca erau locuinte goale. asa ceva nu se poate, in Timisoara nu sunt locuinte goale, iata ca nu sunt si au completat fictiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.