Situație incredibilă: timișorencele dau bani grei pe fertilizare in vitro la Szeged,...

Situație incredibilă: timișorencele dau bani grei pe fertilizare in vitro la Szeged, deși acasă ar trebui să fie tratate gratuit. De ce e părăsită aparatura de specialitate FOTO

1
DISTRIBUIȚI

gravida

Sute de femei din vestul ţării cheltuie sume importante de bani la Centrul de Fertilizare in Vitro din Szeged, în timp ce aparatura de la Maternitatea „Bega” din Timişoara stă nefolosită de mai bine de patru ani. Medicii din cadrul instituţiei se plâng că au făcut toate demersurile necesare ca Centrul de Fertilizare in Vitro să funcţioneze din nou, după ce a fost închis în anul 2009 pentru că nu corespundea condiţiilor europene, dar Ministerul Sănătăţii nu-i bagă în seamă. Marius Craina, directorul medical al Maternităţii „Bega”, a dezvăluit, astăzi, că „s-au făcut studii de fezabilitate pentru mutarea spaţiului pentru că  fost principalul lucru care nu corespundea. Am identificat un spaţiu, în schimb n-am primit până acum în nicio adresă un răspuns în care să ştim dacă spaţiul corespunde sau nu normelor, adică să nu ne apucăm să-l renovăm degeaba. Pe noi ne interesează să-l redeschidem pentru că aici a funcţionat primul centru de fertilizare in vitro din România, ceea ce ne obligă să facem tot ce putem ca să-i dăm drumul”.

Medicul ginecolog mai spune că în Maternitatea „Bega” există condiţiile impuse de Uniunea Europeană pentru centrele de fertilizare in vitro, singurul lucru de care ar mai avea nevoie este un echipament care se ridică la suma de 10.000 de euro. „Suntem în niciun stadiu, suntem în stadiul de fezabilitate. Cel mai mult au de pierdut pacientele cu sterilitate, care în loc să facă proceduri de reproducere umană asistată în România, respectiv la clinica noastră, pleacă din ţară şi se duc la Szeged. În loc să beneficieze de gratuitatea oferită de Ministerul Sănătăţii, plătesc sume importante de bani în alte centre”, a răspuns nemulţumit Marius Craina.

Vă reamintim că la Timişoara s-a realizat prima fertilizare in vitro din România, la centrul de la Maternitatea „Bega”, care a fost deschis în mai 1995 cu sprijinul Crucei Roşii Germane, care a adus aparatura şi a pregătit personalul necesar.


Centrul a funcţionat până în anul 2009, când printr-un ordin al Agenţiei Naţionale de Transplant a fost închis. „În loc să ne trimită o adresă în care să ne spună să facem ceva ca să îl corectăm astfel încât să funcţioneze conform normelor anului 2009, pur şi simplu am primit o adresă că de mâine centrul se închide. Cu chin cu vai am obţinut o derogare pentru că aveam paciente care deja începuseră tratamentul şi nu puteam să întrerupem activitatea aşa brusc şi ne-au mai lăsat încă trei luni”, îşi aduce aminte directorul medical al Maternităţii „Bega”.

1 COMENTARIU

  1. EH, pai nu o adresa in 4 ani , ci in fiecare saptamana cate o adresa si presiuni si injuraturi, totul pentru o cauza buna. De cand sunt usl-isti la putere au reluat demersurile? Si Bega chiar nu a reusit sa obtina 10.000 de euro? … No comment…becouse…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.