CEDO consideră „inechitabil” procesul lui Mihail Hodorkovski

CEDO consideră „inechitabil” procesul lui Mihail Hodorkovski

0
DISTRIBUIȚI

RUSSIA KHODORKOVSKY

Procesul oamenilor de afaceri ruşi Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev, aflaţi în închisoare, a fost considerat „inechitabil”, astăzi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Judecătorii de la Strasbourg au apreciat că acuzaţiile aduse celor doi „au fundamente solide”, dar că procesul a fost „inechitabil” şi că „încarcerarea lor în penitenciare îndepărtate nu este justificată”, scrie Mediafax.

Într-o hotărâre lungă şi complexă, ei au reţinut o serie de încălcări din partea Rusiei ale Convenţiei europene a drepturilor omului, între care, în primul rând, o încălcare a „dreptului la un proces echitabil”, o „atingere adusă confidenţialităţii relaţiei avocat/client, dar şi colectării şi examinării probelor de către jurisdicţia care judecă”.


În baza aceluiaşi articol al Convenţiei, ei nu au spus nimic împotriva Rusiei cu privire la imparţialitatea judecătorului care a prezidat procesul în 2005 şi nici referitor la perioada de „timp şi facilităţile acordate în vederea pregătirii apărării lor”.

Arestaţi în 2003, Hodorkovski şi Lebedev ispăşesc în prezent o pedeapsă la 13 ani de închisoare – pronunţată în urma unui apel -, pentru fraudă fiscală şi escrocherie la scară mare. Astfel cei doi sunt eliberabili abia în 2016. La fel ca într-o decizie anterioară, în 2011, CEDO nu a recunoscut o motivaţie politică a acestei condamnări, invocată de de către reclamanţi. Curtea a condamnat Rusia să îi plătească suma de 10.000 de euro lui Hodorkovski, pentru un prejudiciu moral, dar a respins cererea lui Lebedev de despăgubiri materiale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.