„Nu-mi vine să cred, am cancer la sân. Trăiesc un sentiment ireal, privindu-mă cu detaşare. Nu plâng, nu râd, nu gândesc. Realizez că de acum încolo voi duce o luptă aprigă pentru mine şi pentru vindecare, dar nu este nici cea mai grea sau mare lovitură pe care viaţa mi-a dat-o”. Aşa îşi începe povestea Isabela Pîrvănescu, o tânără din Severin mutată la Timișoara care a aflat în urmă cu şapte luni că există riscul să moară pentru că are cancer. S-a aşteptat ca la un moment dat să-i apară un nodul şi medicii să-i spună că suferă de această maladie pentru că au mai murit şi alţi membrii ai familiei de cancer, însă nu s-a gândit că va primi această veste la doar 23 de ani.
Isabela este însă o luptătoare. Încă din prima clipă în care a aflat că are cancer, în minte i-a venit o singură întrebare, „ce e de făcut?”. Şi era ceva de făcut pentru că boala a fost depistată în stadiul 2. A urmat o operaţie la Clinicile Noi din Timişoara, în urma căreia tumora a fost extirpată şi şase luni îngrozitoare de chimioterapie. De multe ori Isabelei i se făcea rău, avea impresia că o să moară. „Dar nu mori de la chimioterapie, te simţi rău în timpul tratamentului, însă apoi totul este bine. Chimioterapia te ajută să trăieşti. Am făcut citostatice, mi-a fost rău, dar acum mi-e bine şi-mi va fi şi mai bine”, povesteşte cu mult entuziasm Isabela.
„Voi suferi o operaţie de dublă mastectomie”
Tânăra va face un pas important în aceste zile, convinsă fiind că va începe o viaţă nouă. Vrea să trăiască şi este decisă să facă tot ce-i stă în putinţă pentru asta, astfel că s-a hotărât să-şi extirpeze sânii, iar peste patru luni îşi va scoate şi ovarele. Isabela nu se teme că va fi privită altfel de oameni, ştie că „este cea mai bună soluţie pe care o pot alege. Voi suferi o operaţie de dublă mastectomie şi în acelaşi timp o să-mi reconstruiesc sânii. Am luat această decizie pentru că sunt riscuri prea mari dacă nu-mi voi extirpa sânii. De asemenea, o să-mi scot şi ovarele pentru că vreau să trăiesc. Cred că fiecare femeie poate avea un copil, chiar dacă nu ea l-a născut”.
Isabela spune că ar fi putut evita să-şi extirpeze sânii, în cazul în care primii medici care au consulat-o pentru prima dată i-ar fi dat diagnosticul corect: cancer.
Însă doctorii o încurajau că nu are cum să aibă cancer la sân la vârsta de 23 de ani, astfel i-au dat doar medicamente ca să-şi trateze nodulul. Până în iarna acestui an, când un medic cu experienţă i-a spus că ceva nu este în regulă şi i-a dat cea mai îngrozitoare veste.
„O să trăiesc mult şi bine, dar acum am cancer de sân”
Isabela Pîrvănescu crede că femeile din România care au cancer la sân nu ar trebui să se ruşineze să spună asta. Tocmai de aceea, tânăra de 23 de ani este decisă să schimbe mentalitatea oamenilor, iar în acest sens a creat un grup de suport, „Dincolo de cancer”, în cadrul căruia încearcă să le convingă pe femeile aflate în aceeaşi situaţie ca ea să spună ce simt, ca să treacă mai uşor peste. „Am fost o persoană foarte fericită înainte să am cancer, sunt o persoană fericită şi acum. În general, oamenii nu ştiu să se ducă la doctor şi nu sunt educaţi să facă ceva în sensul ăsta. La noi, cancerul este privit ca o pedeapsă, ca un diagnostic final şi eu vreau să schimb asta. Cred că toţi oamenii care află că au cancer ar trebui să-şi spună «bun, ce facem în continuare?» pentru că este doar o etapă prin care treci în viaţă, nu e un sfârşit”, le transmite Isabela cu mult optimism celor care suferă de această maladie.
Tânăra este programator de meserie, în curând va termina un master în acest domeniu şi are planuri mari în viitor. Isabela este convinsă că după ce va trece peste următoarele operaţii şi şedinţele de radioterapie, dacă va fi cazul, va urma o viaţă nouă şi mai bună decât a avut până acum. Isabela știe că este puternică și are multă încredere în ea. Crede cu tărie că se va vindeca pentru că „nu acesta este finalul pentru mine. Tuturor persoanelor cărora le-am dat vestea cea «mare» le-am spus: «o să trăiesc mult şi bine, dar acum am cancer de sân». Am mai şi plâns când am spus asta, dar am crezut fiecare cuvânt pe care l-am rostit”.
Angelia Jolie şi-a extirpat sânii de teama cancerului
La fiecare două minute şi jumătate, o femeie este diagnosticată cu cancer, în Europa. Potrivit statisticilor, o femeie din 20 moare din cauza cancerului de sân. În România, în fiecare an sunt diagnosticate 10.000 de paciente cu cancer de sân în stadiu avansat sau metastatic. Zeci de femei care au şanse mari să dezvolte tumori canceroase maligne în zona sânilor optează pentru mastectomie, la Timişoara, la indicaţia medicului. În primăvara acestui an, celebra actriţă Angelina Jolie a şocat o lume întreagă după ce a anunţat că şi-a extirpat sânii de bună voie pentru că a aflat că avea 87 % şanse de a face cancer de sân.
Cum se numesc cei doi medici care nu au diagnosticat-o corect. Si mai ales care este medicul profesionist la care in final a ajuns si a pus acest diagnostic crunt.