Consultare publică pe tema renovării Parcului Central din Timişoara – aceasta este ultima iniţiatvă a municipalităţii, mişcare despre care viceprimarul Dan Diaconu spune că este o dovadă de transparenţă decizională şi un exemplu de democraţie participativă.
Practic, în intervalul 6 – 20 noiembrie, timişorenii îşi pot spune părerea la adresa comunicare@primariatm.ro, dar cu anumite condiţii. În vreme ce specialiştii vor putea veni cu sugestii concrete, timişorenii simpli vor avea doar de optat între cele două variante propuse de municipalitate. Diaconu a prezenat pe scurt cele două proiecte astfel că: abordarea unu prevedere un concept de grădină vieneză, 75% amenajarea peisajeră alcătuită dintr-o peluză punctată de exemplare de valoare şi grupuri compuse din arbori şi arbuşti şi 25% amenajare geometrică a axelor de compoziţie. Abordarea doi are în vedere restaurarea peisajeră şi accentuarea stilului geometric existent pe cele două artere perpendiculare stil englezesc cu peluze întinse , mutarea subarboretului la periferia parcului şi crearea în gazon a unor pete de culoare folosind vegetaţia persistentă. Odată finalizată renovarea, parcul va reveni la denumirea iniţială de Scudier. Pentru timişorenii care doresc să se implice, cele două variante vor fi expuse pe site-ul primărei, acolo unde vor putea fi consultate în detaliu.
Foto: panoramio.com
Pana nu amenajati tot canalul Begai si nu ne scapati macar de tantarii din zona, nu ma intereseaza alta parte a orasului. Nu numai centrul trebuie sa arate frumos, ci tot orasul. Ori la noi in zona ne mananca tantarii si sobolanii, deoarece nimeni nu aplica prevederile HCL prin care este interzis sa cresti animale de curte in oras. Se aude???
Actualmente, parcul este în stil italian (care l-a ispirat pe cel francez, datorită Caterinei de Medici și Mariei de Medici), stil adoptat de Principele Eugeniu de Savoia-Carignano la al său vienez Palat Belvedere – realizat de marele (nu de statură!) general austriac, dar cu sânge italo-francez (mama sa era nepoata Cardinalului Mazarin, originar din Abruzzo) – cu artiști austrieci cu studii în Italia (arhitectul Johann Lucas von Hildebrandt studiase cu Carlo Fontana, la Roma) și italieni (nume ca Francesco Solimena, Carlo Carlone spun mult cunoscătorilor).