A 11-a duminică a protestelor împotriva exploatării cu cianuri la Roșia Montană...

A 11-a duminică a protestelor împotriva exploatării cu cianuri la Roșia Montană UPDATE 2 Cu ce mesaj s-a încheiat manifestarea

0
DISTRIBUIȚI

protest.salvati rosia montana08

Stropii de ploaie au rispit teama de cianură – doar 30 de tineri au ieșit ai în stradă, la această oră, în cea de-a 11 săptămână de proteste din Capitala Banatului. Tinerii aliniază astfel protestelor din toată țara împotriva proiectului de exploatare minieră cu cianuri de la Roșia Montană.  Dotați cu butoate, sticle, pietre și pancarte, tinerii adunați în Piața Victoriei scandează slogane cunoscute deja, cum e „Uniți, Salvăm Roșia Montană”. Potrivit unui zvon, mai în glumă, mai în serios, care s-a răspândit printre protestatari, dintr-un moment în altul se așteaptă întăriri, pentru că cei de la corturi din Piața Unirii au comandat pizza, iar comanda a întârziat să apară. Acesta este și motivul pentru care sunt puțini protestatari la această oră.


Reprezentanții manifestanților spun că vor să ajungă, într-un marș, la Liceul Nikolaus Lenau, informație pe care ar fi comunicat-o jandarmeriei, nu și poliției.

UPDATE 1 Prezență importantă astăzi la Timișoara – președintele Asociației Aburnus Maior, Eugen David, a ieșit alături de protestatari în stradă. Acesta a atenționat că adoptarea proiectului de exploatare minieră ar însemna o confirmare a faptului că în România corupția conduce. Cât despre număruil de protestatari care scade cu fiecare săptămână, acesta a spus că oamenii probabil s-au relaxat văzând că politicienii au dat înapoi, dar a atenționat ca protestatarii să rămână ferm pe pozițiii și să nu se retragă.

Ploaia a stricat planurile protestatarilor care ar fi trebuit să organizeze un joc de lasere. Totuși tinerii au organizat o piesă de teatru, personajul principal fiind Victor Porcu, un protestatar ce a purtat pe cap o mască în formă de cap de porc. El a refuzat, pe rând, cadouri precum natură curată, bani mai mulți pentru educație sau salarii, oferindu-șe în schimb sărăcie exploatări cu cianură și vinderea intereselor țării.

UPDATE 2 Odată încheiată piesa de teatru din Piaţa Operei, protestatarii au mai stat un timp la discuţii, animaţi de mesajul preşedintelui Eugen David care le-a mulţumit pentru că au ieşit în stradă exclamând „mă bucur să fiu printre oameni liberi”. Apoi, tinerii au mărşăluit fără incidente spre Piaţa Unirii. Ajunşi „acasă”, la corturi, protestatarii au ascultat muzică şi au citit mesaje împotriva exploatării, scrise cu laser pe Palatul Baroc. Ploaia nu le-a tăiat cu nimic elanul, iar de sub umbrele manifestanţii au promis să mişcarea continuă indiferent de vreme. Vă reamintim că edilul şef Nicolae Robu a emis o autorizaţie de protest valabilă până la data de 31 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.